SRPSKI POLJOPRIVREDNICI OBIŠLI KOLEGE U GRČKOJ: Videli farmu crnih svinja retke rase koja potiče još iz stare Grčke
Foto: Palma Plus/D.M

srpski poljoprivrednici s palmom u grčkoj

SRPSKI POLJOPRIVREDNICI OBIŠLI KOLEGE U GRČKOJ: Videli farmu crnih svinja retke rase koja potiče još iz stare Grčke

Srbija -

Poljoprivrednici iz Srbije obišli u Katerini u Grčkoj proizvodnju stočne hrane i farmu retke rase svinja. U grčkoj regiji Pierija se nalazi delegacija od 992 poljoprivrednika iz 35 gradova i opstina Srbije.

Oni su danas obišli u okolini Katerine, glavnog grada regije Pierija podno Olimpa, dva zanimljiva agrarna objekta. Jedan je proizvodnja stočne hrane. Naše poljoprivrednike je dočekao Jorgos Paparasku, koji se nalazi na čelu firme "Poljoprivredni proizvodi iz Katerine", u koju se udružilo 10 poljoprivrednika iz te regije.

Dragan Marković Palma
foto: Palma Plus/D.M

Grčki prijatelji su danas našim poljoprivrednicima demonstrirali savremeni način baliranja deteline. Ova firma obrađuje oko 500 hektara deteline i kukuruza. Sam Paparasku ima 100 hektara i godišnje proizvedu 3.500 tona stočne hrane. On kaže da imaju ukupne prinose od 40 tona po hektaru deteline i 60 tona silaže po hektaru.

Dragan Marković Palma
foto: Palma Plus/D.M

Naši poljoprivrednici obišli su i farmu svinja "Fotiadi". Radi se o farmi crnih svinja retke rase koja potiče jos iz stare Grčke, a najsličnija je našoj mangulici. U Grckoj ima ukupno 3.500 tih svinja, a na ovoj farmi 300. Subvencija za ovu proizvodnju od države Grčke iznosi 90 evra po prasilji godišnje. Srpski poljoprivrednici su izrazili veliku zahvalnost svojim domaćinima, a posebno Draganu Markoviću Palmi koji je sve ovo organizovao. Ocena cele posete Grckoj od strane nasih poljoprivrednika je, kako isticu, deset plus.

Kurir.rs/Palma plus/D.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track