03:43

IZLOŽBA JASENOVAC-LOGOR SMRTI-ZEMLJA ŽIVIH: Očuvanje neokrnjenog sećanja na žrtve genocida

KURIR TELEVIZIJA

IZLOŽBA "JASENOVAC-LOGOR SMRTI-ZEMLJA ŽIVIH": Očuvanje neokrnjenog sećanja na žrtve genocida

Srbija -

Specifična izložba „Jasenovac – logor smrti – zemlja živih“, posvećena jednom od najvećih logora u istoriji otvorena je u memorijalnom muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu. Kroz životne priče žrtava i na drugačiji način, autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević približili su posetiocima veličinu i strahotu ustaškog logora iz Drugog svetskog rata.

Tišina u prostoru, odsustvo vizuelnih segmenata, fotografija i predmeta atmosfera je na unikatnoj audio izložbi Jasenovac – logor smrti – zemlja živih.

Kroz lične priče žrtava, posetioci se upoznaju sa genocidom izvršenim nad Srbima na prostoru Nezavisne države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata.

"Koristili smo zvuk, ovo je audio izložba, jer kada dođete u Jasenovac tamo više ničega nema", objasnio je koautor izložbe Bogdan Španjević.

Polemike o broju žrtava i dalje traju, a procene se kreću od 700 hiljada do milion i 400 hiljada ljudi. Izložbom Jasenovac – logor smrti – zemlja živih, autori su, sa posebnom pažnjom, nastojali da izazovu empatiju kod posetilaca.

Bogdan Španjević
foto: Kurir Televizija

"Kroz životne priče sedmoro naših sunarodnika koji su doživeli tu tragediju da budu brutalno mučeni i na kraju ubijeni u Jasenovcu.Izložba je veoma edukativna, bolna ali i lekovita. Lekovita je za sve nas koji insistiramo na očuvanju neokrnjenog i dostojanstvenog sećanja na žrtve počinjenog genocida nad srpskim narodom", istakao je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Zločini iz Jasenovca decenijama su bili skrajnuti, zamalo zaboravljeni, ali poslednjih godina su sve češći predmet istraživanja.

Dejan Ristić
foto: Kurir Televizija

Mnogi naučnici Jasenovac smatraju jednim od najvećih i najsurovijih logora, po načinima mučenja, a ugasio je i tek započete živote brojnih mališana. Izložba će u Kragujevcu biti otvorena do kraja septembra, a nakon toga, nastaviće put i kroz druge gradove Srbije.

Kurir.rs

OVDE UŽIVO MOŽETE GLEDATI KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track