Solidarnost nam je potrebna
Foto: Kurir

Solidarnost nam je potrebna

Srbija -

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević smatra da će 22 liderke biti vetar u leđa svim ženama koje žele da učestvuju u javnom i političkom životu

Poveljom ženske solidarnosti, koju smo potpisale i kojom je praktično osnovana Mreža gradonačelnica i predsednica opština, obavezale smo se da ćemo delovati solidarno, odlučno i hrabro i da ćemo svojim primerom podstaći žene u javnom i političkom životu na udruživanje“, ističe na početku razgovora za Kurir gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

- Očekujem, intenzivniju saradnju, pre svega kroz razmenu iskustava i primera dobre prakse, kako bismo brže i efikasnije realizovali projekte u svojim sredinama. Neki gradovi i opštine imaju iskustva u jednoj, a neki u drugoj oblasti i upravo je to naša prednost, čime ujedno smanjujemo mogućnost za neuspeh. Ovo je odlična priča u kojoj svaka od nas treba da učestvuje uz maksimalno zalaganje - kaže prva žena Užica.

Ona dodaje da "nasleđeni problemi sasvim sigurno jesu nešto sa čime se svaka od nas suočila po dolasku na funkciju, a njihovo rešavanje iziskuje, pre svega, znatna finansijska sredstva":

- Nije lako, naročito uz tekuće obaveze i infrastrukturne projekte čija realizacija je u toku, ali sa saradnicima radim na tome da se pronađu mogućnosti i modeli za njihovo rešavanje. U Užicu jedan od najvećih problema je aerozagađenje i zato smo pokrenuli niz aktivnosti za njegovo rešavanje - uvećana sredstva za subvencionisanje mera energetske efikasnosti za građane, izgradnju nove kotlarnice na gas. Na ovaj način i uz podršku i strpljenje sugrađana doći ćemo do najboljih rešenja i za sve ostale dugogodišnje probleme, poput zagađenja reke Đetinje ili nedostatka mesta u vrtićima.

Na pitanje da li je već imala priliku da se obrati nekoj svojoj koleginici u drugom gradu ili opštini za pomoć ili savet u rešavanju problema, ona kaže da su liderke „spremne da pokažu solidarnost u situacijama kad je to potrebno, ali i da pruže svu neophodnu pomoć i podršku“:

- Nas 22 na čelu gradova i opština dokaz smo da Srbija ide ka dostizanju pune rodne ravnopravnosti u 21. veku. Upravo mi ćemo biti vetar u leđa, najbolji primer i podrška svim ženama koje žele da učestvuju u javnom i političkom životu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja