EH, MILINE, PORED REKE DRINE: Održan 18. kup Dani Drine na Branjevu (FOTO)
Foto: T.Ilić

jedno od najlepših mesta na Drini

EH, MILINE, PORED REKE DRINE: Održan 18. kup Dani Drine na Branjevu (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Prve nedelje u septembru i ovoga puta je na Branjevu, jednom od najlepših mesta na Drini, održan kup “Dani Drine” u pecanju bele ribe, ovoga puta 18. kao i 16. “Čorbijada”, takmičenje u kuvanju alaske čorbe, uz učešće skoro 30 ekipa u obe discipline. Da su ga naručivali vreme nije moglo biti lepše pa su juče (5.9) odlične uslove imali oni koji su zabacili udice, ali i oni koji su kuvali riblju čorbu, ili samo došli da uživaju pored reke, gde je, kao i prethodnih godina bilo i “pratećih sadržaja” poput jela sa roštilja, da se ‘’pojača’’ meni.

Branjevo, ribolov, takmičenje, Dani Drine
foto: T.Ilić

Na uređenoj takmičarskoj stazi našle su se ribolovačke ekipe došle iz Banovića, Žepče,Tuzle, Bratunca, Lukavca, Sremske Mitrovice, Valjeva, Malog Zvornika, Gibarca kod Šida, Bajine Bašte i Loznice. Dok su ribolovci marljivo iz mirne Drine ‘’izvlačili’’ ribu, na obali se krčkala riblja čorba, seckala se hitro riba i luk da se obave sve pripreme neophodne da se ona što više svidi žiriju. Svi uslovi su bili tu, a kako reče jedan od majstora kotlića, ‘’nigde nema te miline kao pored reke Drine’’. Ovoga puta je i takmičenje u pecanju ribe na plovak i pripremanju riblje čorbe organizovala Opštinska organizacija sportskih ribolovaca (OOSR) ‘’Drina’’ Loznica, a predsednik njene Skupštine Zoran Opačić kaže da su posle lanjske pauze, zbog kovida, ponovo uspeli da se okupe na Branjevu.

Branjevo, ribolov, takmičenje, Dani Drine
foto: T.Ilić

- Sa nama su i prijatelji s one strane reke, a naravno učestvuju i ekipe iz Srbije. Ukupno ima šesnaest tročlanih takmičarskih ekipa, četiru su ženske, a pecaju i dva pionira, dok se kraj kotlića nalazi dvanaest ekipa. Uvek je dobra atmosfera kao i danas, a vreme nas je odlično poslužilo. Posle merenja ulova biće uručene nagrade, a žiri će odlučiti i koja je riblja čorba danas najuskusnija – rekao je on.

1 / 5 Foto: T.Ilić

Pored vode je vladao mir. Uslovi na stazi su bili dobri, nivo Drine odgovarajući, a riba je dobro ’’radila’’ pa su se čuvarke, ili kante brzo punile ulovom. Kada su završena merenja pokazalo se da su najbolji bili domaćini. Najbolji ulov kod seniora imala je ekipa OOSR ‘’Drina’’ Loznica, drugo mesto je pripalo ekipi OOSR ‘’Drinsko jezero’’ Mali Zvornik, a treće Sportsko ribolovno društvo ‘’Tuzla’’ iz istoimenog grada. U konkurenciji seniorki prvo mesto uzele su Lozničanke, ekipa OOSR “Drina“, drugo “Klen“ Banovići, a treće klub “Mamac“ iz Loznice. Pobednik staze je Milomir Marjanović - OSR ‘’Mladica’’ Bajina Bašta, sa ulovom od 5.750 gram, a kod dama Alima Nedimović - “Klen“ Banovići, sa ulovom od 3.210 grama. Posle ocenjivanja ukusa i izgleda žiri je odlučio da su tri najbolje čorbe imali Lozničani. Prva je bila ekipa ‘’Veseli kotlić’, druga ‘’Iz baze’’, a treća ‘’Samostalni’’.

Mada još vlada korona ovogodišnji ”Dani Drine” su uspeli, a svi se nadaju da virusa neće biti dogodine i da će druženje na Branjevu biti još masovnije.

Kurir.rs/T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track