02:34

OTKRIVAMO SVAKODNEVNICU VITEZA IZ SREDNJEG VEKA

KURIR TELEVIZIJA

OTKRIVAMO SVAKODNEVNICU VITEZA IZ SREDNJEG VEKA: Živeli su u šatorima i po župama, a ovih 100 muzejskih predmeta nam pokazuje KAKO

Srbija -

Uvid u to kako je izgledala svakodnevnica ratnika sa naših prostora u srednjem veku i koje oružje je koristio, moguć je zahvaljujući postavci u Narodnom muzeju Kragujevca i Zavičajnog muzeja Jagodina koja broji više od 100 predmeta.

"Oni su živeli u šatorima, koji su u zavisnosti od organizacije grupa bili različite veličine. Nosili su ih sa sobom, na kolima, zaprugama, konjima, imali su logističnu podršku vojske, puno su putovali, bili gladni i na otvorenom. Njihov život je bio surov", navodi autor izložbe Igor Đurović.

Druga izložba posvećena je lokalitetima sa prostora Šumadije i otkriva nam da su još u srednjem veku na ovim prostorima postojala naselja koja su tu i dan danas.

izlozba vitez
foto: Kurir TV

Autor izložbe Aleksandar Ristić navodi da se termin Levač pominje krajem 12. veka u Hilandarskoj povelji, u Žičkim poveljama početkom 13. veka i od kraja 14. veka imamo jedan veliki razmak, pominju se naselja u poveljama Kneginje Milice, a u 15. veku u poveljama Despota Stefana. O periodu ranog srednjeg veka iz kojeg nema pisanih izvora, zna se znatno manje, a pripreme ovakvih arheoloških izložbi zahtevaju dugotrajan rad i istraživanja.

izlozba vitez
foto: Kurir TV

"Retke su izložbe, teško je sa arheologijom koja zahteva više istraživanja, da se priča prvo upozna, trebaju nam obimne studije jer svaki kraj ima svoje specifičnosti", navodi Đurović.

Prema do sada poznatim podacima, srpske zemlje u srednjem veku bile su podeljene na župe.

izlozba vitez
foto: Kurir TV

"Sama župa se sastojala od utvrđenog naselja sa utvrđenim administrativnim centrom. Bile su povezane, postojala je međa između župa koja je bila ničija zemlja, ti putevi su i danas u upotrebi", objasnio je Ristić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:41

Muzej sećanja na bratstvo i jedinstvo - video

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track