Najnovije vesti

PAPARACO ZA NAJMLAĐE: Momir Dragićević u slavu 50 godina umetničkog stvaralaštva objavio muzičku knjigu
Foto: Kurir/Ž. M.

30 pesama

PAPARACO ZA NAJMLAĐE: Momir Dragićević u slavu 50 godina umetničkog stvaralaštva objavio muzičku knjigu

Srbija

U izdanju Niškog kreativnog studija objavljena je muzička knjiga „Paparaco“, autora Momira Dragićevića, u kojoj se nalazi 30 pesama, a čiji su recenzenti Milivoje Ilić, profesor muzike iz Pančeva i Ivan St. Rizinger, novinar iz Kruševca.

Pesnik Momir Dragićević u ovoj godini slavi 50 leta umetničkog stvaralaštva, a sada je objavio ukupno 25, a drugu po redu muzičku knjigu. Prvu muzičku knjigu „Raspevani tobogan“ sa 33 pesme objavio je 1998, a recenzenti su bili Minja Subota i prof. dr Voja Marjanović.

Dragićević je jedan od najkomponovanijih dečjih pesnika u ovom delu Srbije čije su pesme izvođene u zemlji i inostranstvu, dobile su brojne nagrade (kompozitori i izvođači), što je potvrda kvaliteta pesme. Momine četiri pesme nalaze se na kompakt-disku koji je izdavač poslao Njujorškoj nacionalnoj biblioteci. „Karaoke“ pesme za decu i danas se izvode u tzv. okršaju muzike za decu i to: „Sladoled“, „DJ deda“, „Paparaco“i “Digitron”, pored pesama Minje Subote. Pesma „Paparaco“ je najizvođenija pesma na muzičkom toboganu u Novogodišnjem programu RTS, koju je pevala Maja Marković iz grupe Luna.

Dragićević je dobio zlatni disk (2008) za najizvođeniju pesmu „DJ deda“ u programu Dečji karaoke okršaj 2008 - 2011. u organizaciji KCK.

"Momir Dragićević je pisac za decu koji inspiraciju pronalazi u najširem spektru tema: od onih koje su savremene, a decu najviše privlače. Tako njegova poezija predstavlja specifičan izazov za kompozitore jer pruža mogućnost upotrebe različitih ritmova, bogatog harmonskog jezika, pevljive melodike. Često šaljiv ali i ozbiljan i osećajan kada treba, pisac daje sadržaj koji se prenosi u kompoziciju i tako nastaju ritmične, melodične i pamtljive pesme koje su izvođene na brojnim festivalima među kojima su: Đurđevdanski festival u Banjaluci, Majska pesma u Nišu, Rožajska pahulja i dr", napisao je, pored ostalog, u recenziji Milivoje Ilić, profesor muzike.

Prema rečima Invana St. Rizingera, Dragićević nas je ovog puta, osim rečima, počastio nas je i raznobojnom muzikom, onih najboljih autora u zemlji, što se podudara sa već čuvenom parolom - za decu samo najbolje.

"Moma je uspeo da smesi još jedan prvoklasan kolač, da provetri još jednom zagušljivi i ustajali prostor pun sivila u kome jedino čistota umetničkog srca i speva može da se pohrve sa virtualnošću današnje dečje mašte, zarobljene u svemoćne okove kompjuterizovanog i nemilosrdnog bezdušnog 21. veka", ocena je Ivana St. Rizingera.

Dragićević najavljuje da će do kraja godine izaći CD muzike za decu po pesmama iz knjige „Paparaco“.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track