Najnovije vesti

Čuli ste za Ljubičevo, Karađorđevo, Zobnaticu, a ERGELA PROLEĆE KOD SREMSKE MITROVICE ima svoje autohtone konjske rase
Foto: Promo

Čuli ste za Ljubičevo, Karađorđevo, Zobnaticu, a ERGELA PROLEĆE KOD SREMSKE MITROVICE ima svoje autohtone konjske rase

Srbija

Jedini neiskopan rimski hipodrom - cirkus u svetu, nalazi se ispod ulica Sremske Mitrovice, ali već nekoliko decenija na severnom obodu ovog grada postoji Gradski hipodrom. Nalazi se u neposrednoj blizini Hotela “Srem”, sa kojim se je pod upravom Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Hipodrom ne bi bio potpun bez životina, pa zato u okviru ove ustanove postoji i Konjički klub “Srem” sa Ergelom “Proleće”.

“Duga je tradicija uzgoja konjskih rasa u našem Zavodu i datira još iz 1895. kada je ovde postojala konjska štala za uzgoj najboljih grla za rad i vojsku. Posle Drugog svetskog rata stručnjaci veterinarsko-stočarske službe pristupili su radu na ukrštanju najboljih konjski grla, pa smo tako dobili tri autohtone lipicanske rase iz Sremske Mitrovice: Vile, Anke i Borke”, rekao je Nebojša Draganović, veterinar i zamenik upravnika KPZ-a.

ergela
foto: Promo

Ergela “Proleće” zvanično je osnovana 1. januara 1977. i od države je dobila vrlo uvažen položaj kao centar za uzgoj i proizvodnju elitnih priplodnih konja lipicanske rase. Nakon Ergele rodila se i ideja o novom Hipodromu, koji je izgrađen 1984. na 14 hektara zemljišta, a prva konjička trka održana je 2. avgusta 1985. Kao i sve, Ergela ima svoju burnu istorije, tako je tokom 2001. godine izgorela, a sve životinje su bile spasene zahvaljujući jednom zatvoreniku, radniku na održavanju. Tokom te akcije i sam je bio povređen, ali nije tražio nikakvu nagradu za svoje dobročinstvo prema životinjama.

ergela
foto: Promo

“Letnja štala naše Ergele nalazi se uz sam Hipodrom i svakodnevno je otvorena za posetioce. Deca pogotovo uživaju u druženju sa ovim plemenitim životinjama, a tu je i škola jahanja u okviru Konjičkog kluba, koju mogu da pohađaju. Tu je i kafić-bašta gde se može odmoriti i boraviti u prirodi. Uz Ergelu smo napravili jedan ambijent za uživanje čitave porodice”, rekao je gospodin Draganović za Sremska Mitrovica živi.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track