KURIR TELEVIZIJA

OVA ŠKOLA SE NE NALAZI U SKANDINAVIJI, VEĆ U PRAVOM SRPSKOM SELU! Đaci uče na otvorenom, okruženi borovima i na ČISTOM VAZDUHU

Srbija -

Da nastava u srpskom selu može da zaliči na one u naprednim skandinavskim sistemima, pokazali su prosvetari iz Velikog Izvora kod Zaječara. Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u tom mestu, naime, raspolaže sa oko tri hektara zemljišta, vinograda i borove šume, tako da su u ustanovi rešili da naprave učionice na otvorenom u kojima đaci mogu da pohađaju nastavu do kasne jeseni.

Ovaj potez je, kako naglašavaju, obezbedio lepše i prijatnije okruženje za učenike, ali i veću bezbednost u nestabilnoj epidemiološkoj situaciji.

Mlađe osnovce zatičemo na času likovne kulture, dok sedmaci prate predavanje iz srpskog jezika i književnosti. Učenici ne kriju da im na otvorenom čas od 45 minuta protekne za tren.

zelena učionica
foto: Kurir televizija

"Bolje je nego u učionici na zatvorenom, pogotovo zbog maski. Volim to što imamo terene, igralište, učionice na otvorenom, udišemo dobar vazduh", kažu neke od učenika.

Danica Todorović, nastavnica srpskog jezika kaže da školu pohađa 85 đaka, a nastavu izvodi 30 učitelja i nastavnika. Svi oni imaju mogućnost da, dok god to vreme dozvoli, časove organizuju u učionicama na otvorenom.

"Okruženi smo prirodom, imamo borovu šumu i letnjikovac, imamo organizovane fudbalske i košarkaške terene", navodi ona, dok direktorka Violeta Glišić kaže da škola u Velikom Izvoru naredne godine obeležava 120 godina rada, da sa đacima radi svakog dana do pola pet popodne, te da u tom intervalu učenici odlaze i na ručak u svoje domove.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:55

Svečani prijem za prvake

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track