107. GODIŠNJICA BITKE IZNAD OBLAKA: Za građane će biti organizovan prevoz do Gučeva na proslavu
Foto: Kurir/T.Ilić

bogat program

107. GODIŠNJICA BITKE IZNAD OBLAKA: Za građane će biti organizovan prevoz do Gučeva na proslavu

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Polaganjem venaca kraj spomen-kosturnice na Gučevu obeležavanje 107. godišnjice velike bitke biće održano u nedelju (12.9.), saopšteno je iz lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ koji organizuje svečanost.

U obeležavanju godišnjice učestvuju Udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije, Udruženje građana ‘’Gučevski marš’’ – Loznica, Beogradski radio-amaterski klub ‘’YU1ANO’’, kao i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva ‘’Jovan Cvijić“. Posle obraćanja predstavnika lokalne samouprave i nekoliko udruženja o Gučevskoj bici govoriće istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja ‘’Jadra’’, a zatim će biti izveden prigodan umetnički program.

U nedelju će za građane biti organizovan autobuski prevoz do Gučeva, polazak je u deset sati sa platoa kod lozničke železničke stanice, a povratak je predviđen četiri sata kasnije. U okviru ovogodišnjeg programa obeležavanja godišnjice Bitke na Gučevu istoga dana biće organizovan i ’’Gučevski marš“. Skup učesnika je kod lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, polazak je planiran u osam sati, a povratak sa Gučeva u 14 časova.

Borbe na Gučevu, poznate i kao ’’Bitka iznad oblaka’’ vođene su od septembra do početka novembra 1914. godine, 55 dana. Posle poraza na Ceru u avgustu 1914, prve srpske pobede u Velikom ratu, početkom septembra je Austrougarska ponovo napala Srbiju sa namerom da pređe Drinu i zauzme Valjevo na rođendand cara Franje, 18. avgusta. Na Gučevu je srpska vojska zaustavila neprijatelja i malobrojniji i lošije opremljeni srpski vojnici uspeli su da zaustave višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. To je bila jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi u Velikom ratu.

Austrijanci su započeli gradnju spomenika na vrhu planine kao njihove spomen kosturnice 1916, ali nisu uspeli da je završe. Posle oslobođenja Udruženje rezervnih oficira i ratnika tu je sahranilo posmrtne ostatke srpskih vojnika, a austrougarska obeležja zamenjena su našim pa je od 1929. to postala zajednička grobnica u kojoj pored srpskih počivaju i poginuli neprijateljski vojnici. Inače, srpski vojnici su do 7. novembra 1914. odolevali, a onda su se povukli, ali su omogućili dovoljno vremena Vrhovnoj komandi i generalu Živojinu Mišiću da pripremi pobedonosnu Kolubarsku bitku.

Ranije je na Preobraženje, 19. avgusta, obeležavana godišnjica Bitke na Gučevu, ali se od pre nekoliko godina, bez obzira na datum, to čini u septembru, u nedelju pre početka Vukovog sabora.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track