Mirović otvorio Konferenciju na temu održivosti razvoja
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović otvorio Konferenciju na temu održivosti razvoja

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas Konferenciju na temu održivosti razvoja, čiji je cilj upravljanje korporativnim strategijama za klimatske promene, istakavši da su upravo klimatske promene postale jedan od najvećih izazova savremenog sveta.

„Definisanje efikasnih odgovora na klimatske promene pitanje je od velikog značaja za budućnost”, izjavio je predsednik Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, Razvojni fond Vojvodine, organizator ove konferencije, prvi u regionu pokrenuo je inicijativu za proces akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda koji radi pod okriljem Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija. Reč je o najznačajnijem globalnom mehanizmu za finanisiranje klimatskih akcija.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

„Pokrajinska vlada i Razvojni fond Vojvodine radili su na ovoj inicijativi zajedno. Ovo je izuzetno važna vest, jer se otvaraju mogućnosti da kroz projekte obezbedimo i deo bespovratnih sredstava i usmeravamo ih u investicije održivog razvoja“ izjavio je predsednik Mirović.

Mirović je podsetio da Republika Srbija, kao potpisnik Pariskog sporazuma iz 2015. godine, sprovodi globalne smernice za definisanje odgovora na izazove klimatskih promena, pre svega za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno vetra i sunca.

U našoj zemlji, podignuto je osam vetroparkova ukupne snage 398 megavata, od čega se njih sedam nalazi u Vojvodini, dodao je Mirović.

„Interesovanje za ovaj vid proizvodnje električne energije jeste veliko, pa je Pokrajinska vlada sredinom ove godine dala dozvolu za gradnju još jednog vetroparka, ukupne snage od 100 megavata”, izjavio je Mirović.

On je dodao da se trenutno razvijaju projekti za nove vetroparkove širom Srbije, ukupne snage od četiri gigavata, što je deset puta više od onoga što danas imamo.

Igor Mirović
foto: Pokrajinska vlada

„Sopstveni institucionalni okvir za definisanje odgovora na izazove globalnog zagrevanja, Republika Srbija dala je u martu ove godine, usvajanjem Zakona o klimatskim promenama. Time je potvrđena naša opredeljenost za dalji ekonomski razvoj i rast na osnovu smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte“, izjavio je Mirović i dodao da je plan da se do 2030. godine emisija ugljen-dioksida u atmosferu u našoj zemlji smanji za gotovo deset posto u odnosu na baznu 1990. godinu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović istakao je značaj saradnje sa Zelenim klimatskim fondom, navodeći procenu koja pokazuje da su u poslednjih 20 godina materijalne štete izazvane elementarnim nepogodama bile veće od sedam milijardi evra.

Nikola Bartolini iz Delegacije EU u Srbiji rekao je da klimatske promene donose brojne izazove, na kojima moramo svi raditi zajedno – vlade, javni sektor, privreda, organizacije i civilno društvo.

Konferenciji se video-porukom obratio zamenik izvršnog direktora Zelenog klimatskog fonda Javier Manzanares poručivši da regionalna saradnja ima veoma značajnu ulogu u procesu oporavka zelene ekonomije.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track