Kuće za socijalno ugrožene u opštini Lipljan
Foto: KURIR

Kuće za socijalno ugrožene u opštini Lipljan

Srbija -
Nove kuće sagrađene su za petočlanu porodicu Zdravka Stojanovića i petočlanu porodicu Zlatka Kristića iz Donje Gušterice, kao i tročlanu porodicu Biserke Trajković iz Gornje Gušterice

ČAGLAVICA - Tri socijalno ugrožene porodice iz Gušterice u opštini Lipljan danas su dobile ključeve novosagrađenih kuća, a izgradnju je finansiralo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju prošlog saziva Vlade Srbije.

Ključeve kuća korisnicima je uručio načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić i naveo da je izgradnja kuća još jedan dokaz da Srbija nije zaboravila svoj narod na Kosovu, prenosi KiM radio iz Čaglavice.

"Ako se tražena sredstva upotrebe na pravi način ljudima može da se pomogne, možemo da stvorimo normalne uslove za opstanak na ovom prostoru i sigurno da poboljšamo socijalnu strukturu stanovništva. Ovo je još jedan podrstrek svim Srbima na KiM da ovde ostanu i dokaz da se država Srbija nije odrekla ovog prostora, već da brine o svakom Srbinu ovde. Nadam se da će i iz Kancelarije za KiM u narednom periodu biti izdvajana sredstva za slične namene", kazao je Arsić.

Nove kuće sagrađene su za petočlanu porodicu Zdravka Stojanovića i petočlanu porodicu Zlatka Kristića iz Donje Gušterice, kao i tročlanu porodicu Biserke Trajković iz Gornje Gušterice.

Porodica Zorana Krstića je do sada živela u dve prostorije, bez kupatila i elementarnih stvari za život. Od danas će, kaže Krstić, njegova deca imati svoju sobu.

"Zadovoljni smo, deca će moći da se druže sa ostalom decom, moći će drugovi i drugarice da im dođu, ima dovoljno mesta za sve", kazao je Krstić.

Biserka Trajković iz Gornje Gušterice je samohrana majka. Suprug joj je ubijen 2000. godine u obližnjoj šumi dok je sekao drva za ogrev. Nova kuća joj mnogo znači, jer sada i njeni sinovi mogu da planiraju budućnost.

"U svojoj 39. godini ostala sam udovica, nisam nikada mogla da svojoj deci pružim ono što su ostala deca imala, kako sam umela trudila sam se da ih školujem, a evo danas zahvalna sam svima jer smo dobili i krov nad glavom", rekla je Biserka.

Predsednik opštine Lipljan Zoran Spasić kazao je da se projekat odvijao u saradnji sa Centrom za socijalni rad, čija je komisija obilaskom terena utvrdila da su te tri porodice bile bez adekvatnog smeštaja.

"Vrednost sva tri objekta je 5,29 miliona dinara, veličina objekta je 55 kvadratnih metara. Komisija iz Centra za socijalni rad je obišla sve porodice koje su konkurisale i utvrdila da su Stojanovići, Krstići i Trajkovići najugroženiji", kazao je Spasić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track