SVE VIŠE ZARAŽENIH U LOZNICI: Otvorena intenzivna jedinica u kovid odeljenju
Foto: Kurir.rs/T.I.

građani se opustili

SVE VIŠE ZARAŽENIH U LOZNICI: Otvorena intenzivna jedinica u kovid odeljenju

Srbija -

Povodom nepovoljne epidemijske situacije u Loznici u gradskoj upravi je održana konferencije za medije na kojoj su izneti podaci iz lozničke Opšte bolnice i Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ i najavljeno da će narednih dana komunalna inspekcija i milicija pojačati kontrole na terenu. Zbog velikog porasta broja zaraženih prethodnih nekoliko dana Loznica je, na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje Šabac, ušla u crvenu kovid zonu.

Prema rečima koordinatora kovid odeljenja u Opštoj bolnici, dr Milorada Tadića od srede je otvorena intenzivna jedinica u kovid odeljenju, pošto zbog popunjenosti kapaciteta kovid bolnica u Batajnici i Novom Sadu više ne mogu primati pacijente iz Loznice.

- Više od 50 građana posle kontrolnog pregleda u Trijaži bude poslato infektologu. Trinaest pacijenata je u odeljenju za Infektivne bolesti, oni su sa umereno teškom kliničkom slikom i zahtevaju manji protok kiseonika, dok se u zgradi Grudnog, gde je kovid odeljenje, hospitalizuju pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Indikativno je da je od 36 trenutno hospitalizovanih kovid pacijenata samo šest vakcinisanih. U toku prošlog meseca smo ukupno sedam pacijenata poslali u kovid bolnicu u Batajnicu, svi su bili nevakcinisani, i šest je imalo fatalan ishod – kazao je dr Tadić.

Loznica, korona
foto: Kurir.rs/T.I.

Valentina Petrović, portparol Doma zdravlja ‘’Dr MilenkoMarin‘’ kaže da je od 30. avgusta broj pacijenata što se tiče te ustanove trocifren, a to je posebno izraženo u prvih osam dana ovog meseca.

- Kovid ambulanta radi od 7 do 22 sata, a angažovane su četiri lekarske ekipe svaki dan. Povećan je broj novih upala pluća kao i prvih pregleda i od ukupnog broja takvih je 45,5 odsto. U Loznici su dostupne sve vakcine, a dnevno oko 50 građana primi prvu i oko 200 treću dozu – rekla je ona.

Milorad Matić, zamenik načelnika Gradske uprave, podsetio je da su epidemisjke mere i dalje na snazi, ali je došlo do "opuštanja građana", zbog čega će komunalna milicija i policija pojačano kontrolisati poštovanje mera. Prvenstveno nošenje maski na mestima gde je velika koncentracija ljudi kao što su tržni centri, marketi, ugostiteljski objekti i slično. On je apelovao na građane i vlasnike ugostiteljskih i trgovinskih objekata da poštuju predviđene mere u borbi protiv kovida i rekao da su zbog kršenja ograničenja radnog vremena četiri prekršajna naloga napisana u poslednjih desetak dana.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track