SVAKA ČAST KARNEVALU U RIJU: Naš je manji i slađi, hodajuće bundevice i princeze su neodoljive (FOTO)
Foto: Kurir/S.U.

Kikinđani jednoglasni

SVAKA ČAST KARNEVALU U RIJU: Naš je manji i slađi, hodajuće bundevice i princeze su neodoljive (FOTO)

Srbija -

Do nedelje se u Kikindi, prestonici džinovkih bundeva, održava turistička manifestacija “Dani ludaje”. Četvorodnevni program u znaku je biljke od koje spretni Kikinđani prave ukusne pite, pekmez, ali i pivo. Tradicionalni karneval 430 mališana Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“, maskiranih u male Lale i Sose, ali i šetaju bundevice sa neizostavnim naradžastim detaljima, i ove godine je ubedljivo najlepši detalj 36. „Dana ludaje”:

karneval, Kikinda, Dani ludaje
foto: Kurir/S.U.

-Svaka čast karnevalu u Riju. Naš je manji, ali slađi. Ko može da odoli ovoj dečici?- poručio nam je stariji ponosni Kikinđanin dok je fotografisao unukicu, lepu kao princeza. Vaspitačice Aleksandra Ludajić i Daliborka Sretenović saglasne su da je ovaj karneval najlepši deo „Dana ludaje“:

karneval, Kikinda, Dani ludaje
foto: Kurir/S.U.

- Ovo je, pre svega, izazov za roditelje, bake, tetke, ujne i kume. Naravno i mi smo tu da pomognemo. Da se napravi jedan kostim, ne treba puno vremena. Bitno je da se mašti pusti na volju. Princezama i prinčevima društvo prave Lale i Sose, ali i hodajuće bundevice, suncokreti, kauboji, gusari… Preslatki su - kažu uglas kikindske vaspitačice. Praćeni zaglušujućom bukom veselih dobošara i volontera, kostimirane mališane i njihove vaspitače predvodile su mažoretkinje i orkestar iz Herceg Novog. U subotu je centralni dan manifestacije, kad se biraju najteže i najduže ludaje. Četvorostruki šampion “Dana ludaje” ispunjava obećanje. Dušan Jankov iz Čuruga, magistar fitofarmacije i doktor za "debeljuce", u Kikindu će doći, ali samo kao gost:

karneval, Kikinda, Dani ludaje
foto: Kurir/S.U.

-Lane, dok sam još slavio pobedu, rekao sam da ću pauzirati i da se neću takmičiti. Naravno, u Kikindu dolazim jer je najavljeno učešće odgajivača iz Mađarske. Ostavio sam da zemlja malo odmori. Red je da i ja malo odmorim- rekao nam je Jankov. On je prošle godine u prestonicu džinovskih ludaja doneo “debeljucu” koja je vagala 588, 5 kilograma. Ipak, Jankov je najponosniji na 2019. godinu, kad je nadmašio sebe i druge. Tada je postavljen apsolutni rekord jer je bundeva bila teška 639,5 kilograma. Goran Lazić iz Kikinde, Ginisov rekorder, nada se dobrim rezultatima. Uveren je da će organizatori morati da za njega obezbede jedno, a možda i više mesta na pobedničkom postolju:

karneval, Kikinda, Dani ludaje
foto: Kurir/S.U.

- Sa tikvom od 312 centimetara, lane sam pobedio, a pretprošlog septembra, na takmičenju u slovenačkom mestu Mozirje kod Ljubljane, postavio novi svetski rekord sa tikvom od 395,4 centimetara. I na ovogodišnjem takmičenju, okušaću se u obe konkurencije- priznaje Lazić.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track