U ČAST SLAVNIH PREDAKA: Obeležena 107. godišnjica Bitke na Gučevu
Foto: T.Ilić

slava im i hvala

U ČAST SLAVNIH PREDAKA: Obeležena 107. godišnjica Bitke na Gučevu

Srbija -

BANJA KOVILJAČA – Na vrhu planine Gučevo polaganjem venaca kraj spomen-kosturnice danas (12.9) je obeležena 107. godišnjica od bitke koja je zapamćena i kao ‘’Bitka iznad oblaka’’. Poštu palim junacima odale su delegacije Grada Loznice, Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’, Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, SUBNOR-a, Društva srpsko - ruskog prijateljstva, Zavetnika i Udruženja građana ‘’Gučevski marš’’ koje je danas prvi put organizovalo marš od Loznice do vrha Gučeva.

Gučevo
foto: T.Ilić

Bitka na Gučevu bila je borba sa daleko nadmoćnijim neprijateljem, ali su srpski vojnici iako je Srbija bila iscrpljena Balkanskim ratovima, pružili snažan otpor što je značajno pomoglo da se kasnije ostvari pobeda na Kolubari, kazao je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić kod spomen-kosturnice.

- Nisu naši borci imali mogućnost odstupanja jer su znali da se iza njih nalaze njihova deca, porodice, sela, kuće i pokazali su veliko junaštvo. Srbija danas vodi bitku, ali ne takvu kakvu su vodili našu preci. Srbija vodi bitku za ekonomski razvoj, veću zaposlenost, izgradnju institucija, danas svaki radni dan bilo školski, fabrički, sportski, umetnički, mora biti bolji od prethodnog. Moderna i snažna Srbija je naš dug prema vojvodi Stepi, generalu Rašiću, Milunki Savić, Momčilu Gavriću i drugima. Neka je večna slava gučevskim junacima – poručio je on.

Predstavnik udruženja ‘’Gučevski marš’’ Miodrag Stojnić kazao je da je u maršu učestvovalo oko dve stotine građana različitih generacija i da će biti održavan svake godine sa namerom da postane tradicionalan.

- Svako ima motiv zašto je danas na Gučevu, moj je što mi je čukundeda ovde ranjen. Neka živi sećanje na naše pretke jer dok je ono živo živi smo i mi – kazao je on.

Gučevo
foto: T.Ilić

O Gučevskoj bici govorio je istoričar Goran Vilić, u pravnik Muzeja ‘’Jadra’’, a zatim je izveden prigodan program u kome su nastupili etno-grupa ‘’ Lozice’’ i guslar Mulitin Đuričić. Mada nije bila u pitanju okrugla godišnjica današnji skup na Gučevu bio je nikad masovniji, a podsećanje na slavne dane ulepšao je i pragalajderista koji je, posle poletanja sa uzletišta u blizi spomen-kostunice, razvio srpsku zastavu. O skupu na Gučevu putem radio-talasa čulo se širom planete pošto su na legendarnoj planini bili i članovi radio-amaterskog kluba ‘’YU1ANO‘’ iz Beograda u okviru njihovog projekta ‘’Slava pobednicima’’.

Gučevo
foto: T.Ilić

Borbe na Gučevu trajale su od septembra do početka novembra 1914, 55 dana. Gučevska bitka jedna je od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi u Velikom ratu. Na vrhu planine Austrijanci su 1916. počeli gradnju spomen kosturnice, ali je nisu završili. Posle oslobođenja je Udruženje rezervnih oficira i ratnika tu sahranilo posmrtne ostatke srpskih vojnika, a austrougarska obeležja zamenjena su srpskim i od 1929. to je postala zajednička grobnica srpskih i neprijateljskih vojnika.

Gučevo
foto: T.Ilić

U njoj pored 3.200 posmrtnih ostataka srpskih vojnika počivaju i pripadnici neprijateljske vojske. Obeležavanje godišnjice bitke na Gučevu organizovao je loznički Centar za kulturu.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja