VEČERAS U LOZNICI POČINJE 88.VUKOV SABOR: Evo šta je prvo na repertoaru
Foto: T. Ilić

kulturna manifestacija u srba

VEČERAS U LOZNICI POČINJE 88.VUKOV SABOR: Evo šta je prvo na repertoaru

Srbija -

Klavirskim koncertima "Metohijska pojanja" i "Raški mozaik", kompozitora akademika Svetislava Božića, večeras (13.9) u Vukovom domu kulture u Loznici počinje 88. Vukov sabor, najstarija u najmasovnija kulturna manifestacija u Srba.

Prvo će u 20 časova "Himnu Vuku" Stevana S.Mokranjaca otpevati Grupa pevača "KUD Karadžić", a onda će Božićeva dela izvesti Filharmonija mladih "!Borislav Pašćan2, pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića, šefa dirigenta Filharmonije mladih i dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Kao solista nastupa Aleksandar Sinčuk, pijanista iz Rusije, pobednik na mnogim međunarodnim pijanističkim takmičenjima i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Loznica
foto: T. Ilić

Tokom narednih sedam saborskih dana Loznica i Tršić biće centri kulturnih dešavanja Srbije u kojim će se predstaviti najznačajnije kulturne institucije, biti prikazane mnoge izložbe i izveden bogat kulturno-umetnički program, a ovogodišnji sabor biće u znaku jubileja – 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Završna svečanost 88. Vukovog sabora, zakazana je u nedelju (19.9) u Tršiću, a posle obraćanja gradonačelnika Vidoja Petrovića, tradicionalnu besedu održaće profesor dr Aleksandar Milanović. Na otvorenoj pozornici na saborištu pored rečice Žeravije biće izveden dramolet u tri slike "Ivo Andrić: Častan pobednik’’, po tekstu Muharema Bazdulja.

Vukov sabor održava se u čast reformatora srpskog pisca i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864). Prvo saborovanje bilo je 17. septembra 1933. u dvorištu Vukove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće, i od tada se u Tršiću, svake godine, uoči Male Gospojine, okupljaju poštovaoci njegovog besmrtnog dela. Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ organizuje 88. Vukov sabor uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track