U KRALJEVU OBELEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Položeni venci na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine (FOTO)
Foto: J.S.

na Trgu srpskih ratnika

U KRALJEVU OBELEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Položeni venci na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine (FOTO)

Srbija -

Polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, obeležen je Dan proboja Solunskog fronta, kao i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vence na postament položile su delegacije Gradske uprave Kraljevo, Raškog upravnog okruga, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana.

- U teškim iskušenjima za srpski narod u prošlim vremenima, jedan umni Srbin mi je rekao: „Ne bojte se, braćo Srbi, dobro biti neće!“ Jedan drugi, opet, mudrac je rekao: „Spasa nam nema, propasti nećemo!“ I sve se to događalo pred Prvi svetski rat. Mi, danas, u savremenom dobu, u ponovo teškim iskušenjima za Srbiju, moramo živeti između te dve mudrosti - kazao je ovim povodom pesnik Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturne manifestacije.

1 / 11 Foto: J.S.

On je rekao da su danas, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ponovo velika iskušenja pred našim narodom.

- Ukoliko ne budemo imali bratsko razumevanje i jedinstvo u ostvarivanju interesa naroda i država, staćemo pod jednu šljivu. Ali, siguran sam da ćemo stati pod jedan barjak i da će to Srbiju iz ovih teških iskušenja izvući i, siguran sam, bićemo pobednici, naglasio je Miloš Milišić.

Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“ na spomenik u centru Kraljeva ovom prilikom postavilo je izložbu fotografija svih spomenika i spomeničkih obeležja herojima iz vremena Prvog svetskog rata.

- To su divni primerci spomenika, različitih oblika i veličina, spomen - česmi, obeliska i spomen - ploča, koje su postavljene na mnogim seoskim javnim objektima, školama i zadružnim domovima. Time smo se danas podsetili na naše žrtve, naše ratnike, koji su život uzidali u slobodu Srbije, istakao je Milan Matijević, predsednik Društva „Jovo Kursula“ i hroničar grada na Ibru.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track