UKLJUČENJE ŽENA U LOKALNU ZAJEDNICU: Završna konferencija međunarodnog projekta održana u Kruševcu
Foto: Ž.M.

sa podrškom vlade švajcarske

UKLJUČENJE ŽENA U LOKALNU ZAJEDNICU: Završna konferencija međunarodnog projekta održana u Kruševcu

Srbija -

Pre šest meseci započeta je realizacija projekta „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“ i aktivnosti Projektnog tima. Ovaj projekat se realizuje u okviru Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti Swiss PRO“. Podržava ga Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije. Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) sprovodi program u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Kruševac
foto: Ž.M.

Konferencija o realizaciji projekta „Uključi se i unapredi lokalnu zajednicu“ održana je u Kruševcu, koju je otvorila predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kruševca, Anka Lisinac Mitrović. Gradonačelnik grada Kruševca Jasmina Palurović je istakla da

Cilj projekta bio da se što veći broj žena u našim gradskim i seoskim mesnim zajednicama upozna i dobije informacije o poslovima i nadležnostima saveta mesne zajednice. Članovi tima obišli su gradske i seoske mesne zajednice i imali priliku da razgovaraju sa ženama, ali i muškarcima koji sada čine preko 75% članova saveta na nivou svih mesnih zajednica. Na ovaj način smo hteli i da ohrabrimo i motivišemo žene da uzmu učešće i kandiduju se na predstojećim izborima za savete mesnih zajednica. Nadam se da ćemo sledeće godine imati znatno veće učešće žena u savetima, a samim tim i u planiranju investicionih i drugih aktivnosti u svim naseljenim mestima Grada Kruševca. Nastavićemo da radimo i na promociji rodne ravnopravnosti i motivisanju žena da se još više uključuju u javni i politički život, jer one to mogu, umeju i znaju “, istakla je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. Kroz drugi deo projekta nastavljene su aktivnosti na ekonomskom osnaživanju sprovođenjem obuka za pisanje biznis plana i informisanjem o programima i podsticajima koji se nude početnicima u poslu.

Savet za rodnu ravnopravnost i Grad Kruševac kroz mnoge aktivnosti, programe i projekte u različitim oblastima društvenog života nastoje da unaprede položaj žena na seoskom i gradskom području. Aktivno se radi na poboljšanju ekonomskog položaja žena kroz programe zapošljavanja, mere populacione politike - kroz pomoć nezaposlenim porodiljama, pomoć porodici za trećeg i četvrtog đaka, sprovođenjem programa pomoći u kući i angažovanjem geronto domaćica. U programe Kancelarije za mlade aktivno se uključio veliki broj mladih devojaka, kaže se u saopštenju Gradske uprave. Kroz svoje aktivnosti i Dom zdravlja radi na unapređenju zdravlja žena sprovođenjem programa ranog otkrivanja malignih bolesti i vrši nabavku savremene medicinske opreme. Takođe, kontinuirano obavlja i zdravstveno – vaspitni rad sa devojkama i mladim ženama. Radi se aktivno i na programima namenjenim romskoj populaciji, i podržavamo aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana za unapređenje i socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Kruševac
foto: Ž.M.

Putem video linka, konferenciju je pratila i obratila se skupu Maida Jusufović, kao predstavnik donatora Programa Swiss PRO. Rezultate projekta predstavile su članice projektnog tima: Katarina Milosavljević, zamenica predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost i Katarina Krstanović iz Agencije za Regionalni razvoj Rasinskog okruga.

Konferenciji su, pored gradonačelnice prisustvovali i Predrag Vukićević, predsednik Skupštine grada Kruševca sa saradnicima, i ostali predstavnici Gradske uprave i Gradskog veća, kao i poslanice u Narodnoj skupštini Srbije - Dragana Barišić i Nevena Đurić.

(Kurir.rs/Ž. M)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track