DRAMOLETA O ANDRIĆU ZA KRAJ: Završna svečanost Vukovog sabora u Tršiću (FOTO)
Foto: T.Ilić

tradicija

DRAMOLETA O ANDRIĆU ZA KRAJ: Završna svečanost Vukovog sabora u Tršiću (FOTO)

Srbija -

U rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića Tršiću kod Loznice na Saborištu će sutra od 12 sati biti održana završna svečanost 88. Vukovog sabora.

Prema tradiciji, program naše najstarije i najmasovnije kulturne manifestacije počeće "Himnom Vuku" Stevana St. Mokranjca, a posle pozdravne reči Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu saborsku besedu održaće profesor dr Aleksandar Milanović.

Posle besede posetioci će na otvorenoj pozornici moći da uživaju u dramoletu u tri slike pod nazivom "Ivo Andrić: častan pobednik" prema tekstu Muharema Bazdulja, a u režiji Marka Stanića. Pre svečanosti posetioci će moći da vide izložbu "Vuk i Nemci" u Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić" u Tršiću. Izložbu će otvoriti prof. dr Boško Suvajdžić.

Vukov sabor
foto: T.Ilić

Vukov sabor počeo je 13. septembra i odvijao se u znaku jubileja - 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Danas, pretposlednjeg saborskog dana, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću predstavljena je izložba Etnografskog muzeja u Beogradu pod nazivom "Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije", a biće proslavljeno i 50 godina postojanja Međunarodnog slavističkog centra u Naučno-obrazovnom kulturnom centru "Vuk Karadžić" kad će biti predstavljene knjige "Velike teme srpske lingvistike" i "Vuk u Tršiću".

Vukov sabor
foto: T.Ilić

U amfiteatru porte lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice od 18 sati biće održano Guslarsko veče u izvođenju Guslarske sekcije KUD "Karadžić" iz Loznice. Gost guslarske večeri biće Đorđije Đoko Koprivica, višestruki prvak Srbije i srpskih zemalja u guslanju.

Organizator 88. Vukovog sabora je loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Grada Loznice. Prvi Vukov sabor održan je u dvorištu njegove tada obnovljene i osveštane spomen-kuće 17. septembra 1933. godine i od tada se svake godine uoči Male Gospojine u Tršiću okupljaju poštovaoci dela Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja