Naloženo uklanjanje table Aćif-efendiji

Rok 30 dana

Naloženo uklanjanje table Aćif-efendiji

Srbija -
Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vreme Drugog svetskog rata Aćif-efendije postavljena je u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća

BEOGRAD - Ministarstvo pravde i državne uprave je naložilo upravi u Novom Pazaru da ukloni tablu posvećenu Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, izjavio je sekretar Vlade Veljko Odalović. Nakon postavljanja sporne table Vlada Srbije naložila je resornom Ministarstvu pravde i državne uprave da utvrdi predlog mera po tom pitanju. "Nalaže se određenoj lokalnoj samoupravi da postupi i ukloni ono što je izazvalo stvarno ozbiljne probleme. Ta mera je već naložena. Mislim da je rok za to 30 dana", kazao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vreme Drugog svetskog rata Aćif-efendije postavljena je u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća. Ceremoniji je prisustvovao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin. Bošnjačko nacionalno veće je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine. Među Bošnjacima u Sandžaku je poznat kao Aćif-efendija i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica Draže Mihailovića.

Džudžević: Uklanjanje tabli loša poruka BošnjacimaPredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu (BNV) Esad Džudžević ocenio je da nalogom da se uklone table sa imenom Aćifa Hadžiahmetovića u Novom Pazaru Vlada Srbije šalje lošu poruku Bošnjacima i preuzima odgovornost za posledice.

Džudžević je kazao da Aćif Hadžiahmetović zaslužuje spomen-tablu na mestu na kojem se nekada nalazila njegova kuća.

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

BNV je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track