VREDNA DONACIJA: Uručeni dronovi za učenike osnovnih škola iz Kraljeva i Vrnjačke Banje
Foto: J.S.

VREDNA DONACIJA: Uručeni dronovi za učenike osnovnih škola iz Kraljeva i Vrnjačke Banje

Srbija -

U svečanoj sali Gradske uprave, Rotari klub „Kraljevo“ uručio je u utorak 12 dronova prilagođenih za učenje programskih jezika “Skreč” i “Pajton”, namenjenih učenicima osnovnih škola iz Kraljeva i Vrnjačke Banje.

kraljevo
foto: J.S.

Dronove su dobile sledeće škole: OŠ „Branko Radičević“ Vitkovac, OŠ „Braća Vilotijević“ Kraljevo, OŠ „Vuk Karađžić“ Ribnica, OŠ „Živan Maričić“ Žiča, OŠ „IV kraljevački bataljon“ Kraljevo, OŠ „Petar Nikolić“ Samaila, OŠ „Jovo Kursula“ Kraljevo, OŠ „Jovan Cvijić“ Sirča, OŠ „Sveti Sava“ Ribnica, OŠ „Milunka Savić“ Vitanovac, OŠ „Bane Milenković“ Novo Selo i OŠ „Mladost“ Vrnjci.

kraljevo
foto: J.S.

- Digitalizacija i uvođenje informacionih tehnologija u obrazovno - vaspitni sistem je veoma važan put za sve nas, od unapređenja propisa, infrastrukture, do obuka. Izuzetno je važno da se deca što ranije zainteresuju za programiranje, jer se prilikom rešavanja zadataka iz oblasti programiranja dronova razvijaju i međupredmetne kompetencije i učenici koriste znanja i iz matematike, fizike i engleskog jezika, istakao je, između ostalog, dr Milan Maksimović, predsednik Rotari kluba “Kraljevo”.

kraljevo
foto: J.S.

Dronove su direktorima osnovnih škola uručili dr Milan Maksimović, predsednik RK “Kraljevo” i Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika Kraljeva, a gostima su obratili Bojana Marinković, načelnica Školske uprave u Kraljevu i Zorica Jestrović, guvernerka Rotari distrikta 2483.

Inače, donaciju bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji sprovode Rotari klubovi i Distrikt 2483, u okviru akcije „Za lepšu školu“, koja se realizuje na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Rotari klubova u Srbiji.

Sakupljeno je ukupno 117.200 dolara i nabavljeno 670 dronova za osnovne škole u Srbiji, a projekat su finansijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Kurir.rs/J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja