DAN BEZ AUTOMOBILA U GRADU: Evropska nedelja mobilnosti u Kruševcu
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

Ostanimo zdravi

DAN BEZ AUTOMOBILA U GRADU: Evropska nedelja mobilnosti u Kruševcu

Srbija -

Jasmina Palurović gradonačelnica Kruševca je dolazeći pešice na posao, dala sledeću izjavu povodom Dana bez automobila:

"Grad Kruševac već tradicionalno obeležava manifestaciju Evropska nedelja mobilnosti, koja se svake godine održava od 16-22.septembra. Svake godine manifestacija ima određenu temu, a za 2021.godinu je „Održiva mobilnost za zdraviji život“ i slogan: „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“. Jedan od velikih izazova u našem gradu je povećanje broja automobila, a samim tim i zauzeće javne površine za parkiranje. Mi smo već počeli da sprovodimo određene mere, kako bismo taj trend ublažili“.

Kruševac, dan bez automobila
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Čelnica lokalne samouprave je podsetila da je u prethodnom periodu dosta rađeno na unapređenju infrastrukture za pešačenje (trotoari, taktilne staze) i vožnju bicila (staze i parkinzi za bicikle) na više lokacija. Rekonstruisani su trgovi, koji služe kao mesta okupljanja, kao i parkovi, koji su dobili razne sadržaje za sve uzraste (Pionirski park, Kosturnica, Bagdala, park prijateljstva).

Ove godine je završena i rekonstrukcija centra grada, koja je obuhvatala proširenje postojeće pešačke zone, proširenje trotoara sa ugradnjom taktilnih staza i obaranjem ivičnjaka na pešačkim prelazima u cilju povećanja pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, zatim izgradnja biciklističkih staza na mestu uličnog parkiranja, izgradnja javne garaže i povećanje aktraktivnosti javnog prostora kroz novo zelenilo i urbani mobilijar.

Kruševac, dan bez automobila
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Gradonačelnica je obećala još veću aktivnost na unapređenju biciklističke infrastrukture, ali i modernizaciju javnog prevoza.

- Danas smo se moj tim saradnika i ja priključili obeležavanju „Dana bez automobila“, tako što smo na posao došli pešice, biciklom i javnim prevozom. Pozivam sve građane da se uključe u aktivnosti, a i da i nakon Evropske nedelje mobilnosti više pešače i voze bicikl, zakljućila je gospođa Palurović.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track