LIKOVNA KOLONIJA U MIONICI: 17 umetnika iz više zemalja slikalo sa osnovcima
Foto: Kurir.rs/S.S.

Ribnica 3 2021

LIKOVNA KOLONIJA U MIONICI: 17 umetnika iz više zemalja slikalo sa osnovcima

Srbija -

Po treći put u Mionici je organizovana likovna kolonija "Ribnica 3 2021", koja je okupila 17 umetnika iz Rusije, Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U likovnim radionicama sa slikarima učestvovali su i mionički đaci iz Donje Toplice i Rajkovića. Oni su imali priliku da se upoznaju sa slikarstvom i na kreativan i zanimljiv način steknu nova saznanja.

Predsednik opštine Boban Janković je na svečanom otvaranju izložbe poručio da se u Mionici već tradicionalno održava likovna kolonija i da je odlično.

- Siguran sam da je naš kraj bio velika inspiracija umetnicima i da su uživali. Veliki su benefiti koje nam je doneo moderan Kulturni centar. Sada se ovde dešavaju mnoge manifestacije. Kada smo izdvajali novac za njegovu rekonstrukciju znali smo da ulažemo u prave stvari. U obnovu Kulturnog centra uložili smo 28 miliona dinara. Nastavićemo da razvijamo segmente društvenog i kulturnog života naših sugrađana. Kuća Kolubarske bitke svedoči tome, a Mionica će uskoro dobiti impresivnu građevinu koja će prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu-rekao je Janković.

Na tradiciju likovnog stvaralaštva u Mionici, prisutne je podsetio pozorišni reditelj Miroslav Trifunović.

- Još u drugoj polovini prošlog veka, profesor Bogdan Kršić dovodio je svoje studente u Ribnicu, gde, koristeći litografski kamen iz Struganika, nastaje Likovna kolonija grafike. Ne zaostaje ni Likovna kolonija Banje Vrujci predvođena istoričarem umetnosti, Zoricom Đorđević, koja okuplja slikare iz zemlje i inostranstva- rekao je Trifunović.

Izložba radova biće otvorena do kraja oktobra u galeriji mioničkog Kulturnog centra.

(Kurir.rs/S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track