Biblioteka u Vranjskoj Banji mesecima zakatančena

Biblioteka u Vranjskoj Banji mesecima zakatančena

Srbija -
U prostorijama biblioteke isključena je struja zbog nekih zaostalih neplaćenih računa, a mi smo kao zakupac prostora biblioteke uredno izmirivali račune prema vlasniku - Zemljoradničkoj zadruzi "4. jul" iz Vranjske Banje, rekao predsednik gradske opštine Vranjska Banja Predrag Milenković

VRANJE - Na vratima biblioteke u Vranjskoj Banji, isturenom odeljenju biblioteke "Bora Stanković" iz Vranja, već deset meseci stoji katanac.

Knjižni fond sa više od 15.000 naslova, brojni turisti, stanovnici ove gradske opštine i dvoje zaposlenih, čekaju da se, kao i u drugim sličnim slučajevima, nagode neki koji su van domašaja kulture.

"U prostorijama biblioteke isključena je struja zbog nekih zaostalih neplaćenih računa. Mi smo, kao zakupac prostora biblioteke, uredno izmirivali račune prema vlasniku - Zemljoradničkoj zadruzi "4. jul" iz Vranjske Banje", rekao je Predrag Milenković, predsednik gradske opštine Vranjska Banja.

Milenković je kazao da opština čini sve da se problem u interesu knjige i čitalaca što pre reši, ali se na tom putu isprečio problem koji se zove "zamršeno klupko međusobnih dugovanja".

A, dok se problem ne reši, knjige čame u mraku, čitaoci čekaju, a dvoje zaposlenih svakoga dana putuju u Vranje, da bi u matičnoj biblioteci odradili radnu obavezu.

"Mesecima pokušavam da sa gradskim strukturama rešim ovaj problem, ali je na tom putu smetnja naš tradicionalni odnos prema knjizi. A dok ovaj problem traje, dvoje zaposlenih svakodnevnim putovanjem do Vranja i nazad stvaraju nove neplanirane troškove našem i onako tankom budžetu", rekla je direktorka Biblioteke Suzana Popović Irić.

Vranjska Banja, sa blizu 10.000 stanovnika, koja je status gradske opštine dobila marta 2011. godine, od svih kulturnih institucija na svojoj teritioriji, ima samo ovo istureno odeljenje biblioteke "Bora Stanković" iz Vranja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track