UGOVORI U OKTOBRU: Stolarija napreča, pumpe niko neće
Foto: Kurir/T.I.

subvencije

UGOVORI U OKTOBRU: Stolarija napreča, pumpe niko neće

Srbija -

Gotovo 250 Lozničana koji su želeli da iskoriste priliku i unaprede uslove stanovanja u svojim kućama ili stanovima konkurisalo je za mere subvencionisanja programa poboljšanja energetske efikasnosti. Prema rečima Dejana Stalovića, gradskog menadžera i predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, u lokalnoj samoupravi su zadovoljni interesovanjem i brojem podnetih prijava na nedavno završenom konkursu.

- Dobili smo ukupno 246 prijava, a ubedljivo je najveće interesovanje bilo za stolariju gde ih je bilo 151, 66 za kotlove i 29 za fasade dok za ugradnju toplotnih pumpi nije bilo zainteresovanih. Predstoji da nadležna Komisija utvrdi validnost pristiglih prijava i da možda već predstojeće sedmice budu formirane preliminarne rang-liste. Potpisivanje prvih ugovora sa građanima možemo očekivati u prvim danima oktobra - kazao je on.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Po pet miliona dinara za mere subvencionisanja programa poboljšanja energetske efikasnost ulažu Loznica i Ministarstvo rudarstva i energetike, a cilj je da se sa tih ukupno deset miliona unapredi kvalitet života građana. Za stolariju je predviđeno pet miliona dinara, po dva za fasade i kotlove i milion dinara za toplotne pumpe, ali će pošto ta mera nije bila primamljiva taj novac biti preusmeren za jednu od tri gde bude potrebno.

Građani, kako je ranije bilo saopšteno, za fasade mogu očekivati sufinansiranje u iznos od 50 odsto ukupne vrednosti, ili maksimalno do 120.000 dinara. Isti princip važi i za ostale mere, da se radilo o toplotnim pumpama najviše bi dobili 150.000 dinara, kod stolarije je to 100.000 dinara, kotlova ili peći na bio - masu 85.000, a kotlova na gas 70.000. Nadležna komisija je pre konkursa za građane utvrdila listu na kojoj je četrnaest izabranih izvođača za realizaciju ovih mera, sedam za stolariju, po dve za fasade i toplotne pumpe, a kotlove tri. Rangirani su po principu da je prvi na listi sa najpovoljnijom, a poslednji sa najnepovoljnijom ponudom i građani mogu da biraju.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track