ZAVRŠEN 28. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU SUBOTICA: Gran Pri predstavi "Uspavana lepotica" teatra iz Češke (FOTO)
Foto: Dejan Vuković

"Mali princ" Jovanu Caranu

ZAVRŠEN 28. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU SUBOTICA: Gran Pri predstavi "Uspavana lepotica" teatra iz Češke (FOTO)

Srbija -

Sinoć su proglašeni dobitnici nagrada 28. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica. U subotičkom Dečjem pozorištu, predsednik žirija takmičarskog programa, Jovan Caran, ocenio je da je raznovrsnost predstava odlika ovogodišnjeg programa, ali je to i otežalo rad žirija.

„Ocenjivali smo i najsavremenija pozorišta lutkarstva, od egzotične vrste predstava, do korišćenja specijalnih mašina. Presudna je bila dobra gluma i animacija, kao i režija, scenografija, dizajn lutaka. Žiri je, ne bez griže savesti, izostavio tek malo slabija dostignuća, ali sve odluke doneo je jednoglasno”, rekao je Caran.

Subotica, pozorište, festival
foto: Dejan Vuković

Gran Pri festivala, žiri je dodelio predstavi „Uspavana lepotica” DRAK Teatra iz Češke. Za reditelja i koautora Jakuba Vašičeka, najizazovnije je, što „publika očekuje liriku i poetiku, a predstava nudi suprotno, akciju u muzici, glumi i scenografiji i grotesku, ali i simbole za odrasle”.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jakubu Maksimovu, „Bambi”, Pozorišta za decu Kragujevac, za originalnu muziku Lazaru Novkovu, a za najbolju scenografiju Svili Veličkov - „Oz“, Lutkarskog pozorišta Vaškakaš, iz Đera u Mađarskoj. Za glumačko majstorstvo nagrađeni su Sigi Herold, u „Tri kralja“, Miloš Milovanović -„Bambi“, Rozálija Gergely - „Oz“, Jan Popel - „Uspavana lepotica“, Roni Level Marsland- „Guli“, izraelskog Galilejskog multikulturnog pozorišta.

Subotica, pozorište, festival
foto: Dejan Vuković

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi “Aero” pozorišta Odivo iz Slovačke. Mladi žiri dramskog studija Osnovne baletske škole Raičević, nagradu je dodelio ostvarenju “Oz” Lutkarskog pozorišta Vaškakaš iz Đera, zbog prebogate scenografije i kostima.

Sandrin Gratalup, članica žirija takmičarskog programana na zatvaranju festivala je rekla da je dirnuta univerzalnim temama na Festivalu, kako sačuvati životnu sredinu i raznolikost čovečanstva.

Festival je od 19. do 24. septembra, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u takmičarskom programu imao 10 predstava za decu, iz Izraela, Nemačke, Mađarske, Češke, Hrvatske, Brazila, Slovačke, Republike Srpske i Srbije, po izboru selektora Festivala, profesora dr Zorana Đerića.

Subotica, pozorište, festival
foto: Dejan Vuković

Nagrada za životno delo „Mali princ” dodeljena je reditelju i glumcu Jovanu Caranu i kreatorki lutaka i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću.

Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici, okupio je 30 teoretičara i pozorišnih istraživača iz 16 zemalja, sa tri kontinenta. Brojne izložbe, radionice, promocije knjiga, filmovi, i predstave su pratile Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, podržan od Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotica.

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track