U DVE OPŠTINE U SRBIJI POVEĆAN ODZIV ZA VAKCINACIJU: I dalje najmanji broj imunizovanih građana do 30 godina
Foto: RINA, Ilustracija

Podaci euprave

U DVE OPŠTINE U SRBIJI POVEĆAN ODZIV ZA VAKCINACIJU: I dalje najmanji broj imunizovanih građana do 30 godina

Srbija -

Najveći porast po broju vakcinisanih u Srbiji u poslednje vreme imaju opštine Preševo i Bujanovac, dok je među mladima i dalje najslabiji odziv za vakcinaciju protiv korona virusa. Prema evidenciji kancelarije za eUpravu u Srbiji je do sada vakcinisano 53,5 odsto punoletnog stanovništva. Prema podacima eUprave opština Preševo je na početku masovne vakcinacije bilo među deset opština sa slabim odzivom za vakcinu, a već danas je četvrta posle beogradskih opština Stari grad, Savski venac i Vračar sa 67,4 odsto imunizovanih.

Takođe podaci pokazuju da je opština Bujanovac bila među pet opština sa slabijim procentom imanizovanih građana, dok je sada u toj opštini 44,5 odsto vakcinisanih.

U opštini Novi Pazar je trenutno 44,5 odsto pelcovanih što je daleko bolja situacija nego na početku vakcinacije, pa je prema ovim podacima Novi Pazar sada "prešao" Mionicu i Lajkovac, dok je u Tutinu samo 18 odsto vakcinisanih građana.

Među građanima do 30 godina starosti, podaci pokazuju da je vakcinisano 22,45 odsto stanovništva, ali u opštinama Stari grad, Savski venac, Vračar i Preševo ima više od 50 odsto imunizovanih stanovnika starosti do 30 godina. U Srbiji dve doze cepiva protiv koronavirusa primilo je 51,3 odsto građana, dok je treću "buster" dozu primilo 10,3 odsto. U našoj zemlji 74 lokalne samouprave imaju više od polovine imunizovanih građana, od 161, 12 opština je blizu 50 odsto vakcinisanih, ali u četiri lokalnih samouprava je ispod 30 odsto vakcinisanog stanovništva.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track