NEMA LEPŠEG MESTA OD TRŠIĆA: Vukov zavičaj na konkurs Svetske turističke organizacije (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

atrakcija

NEMA LEPŠEG MESTA OD TRŠIĆA: Vukov zavičaj na konkurs Svetske turističke organizacije (FOTO)

Srbija -

Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao, i zato mi se čini da na svijetu nema lepše zemlje od Srbije ni ljepšega mjesta od Tršića, ovako je o svom rodnom selu govorio Vuk Stefanović Karadžić, a možda njegove reči budu potvrđene i na konkursu Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, za izbor najlepšeg sela na kome su naši kandidati Mokra Gora, Gostilje i Tršić.

Tršić
foto: Kurir/T.I.

Odluku je donela nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a cilj inicijative je da se "seoskim turizmom podstakne ruralni razvoj i dobrobit lokalne zajednice".

Tršić
foto: Kurir/T.I.

Lozničani su s ponosom dočekali vest da je Tršić, udaljen sedam kilometara od Loznice, u takvoj konkurenciji, ali oni odavno znaju za lepote najpoznatijeg našeg sela u koje je bar jednom kročio svaki srpski učenik. Tršić je pitomo selo, a sam kompleks sa najvažnijim objektima nalazi se na površini malo većoj od pet hektara. Najpoznatija je u njemu sigurno Vukova spomen - kuća, obnovljena 1933. godine, tu je i više od 30 drugih objekata narodnog graditeljstva, a svi su pod zaštitom.

Tršić
foto: Kurir/T.I.

Kako na svom sajtu navodi loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić", koji se stara o znamenitom mestu Tršić, posetioci ovde mogu videti jedinstveni Muzej jezika i pisma, Kuću pisaca, Muzejsku postavka Vukovih sabora, Vuk i nauka, Radionicu starih zanata, crkvu brvnaru Svetog Arhangela Mihaila, i još mnogo toga, a od pre neku godinu Tršić krasi i Naučno obrazovni kulturni centar, moderno zdanje koje nosi Vukovo ime i gde mladi iz zemlje, dijaspore, ali i stranci mogu da proučvaju naš jezik, kulturu i običaje.

Tršić
foto: Kurir/T.I.

Tršić godišnje poseti više od 30.000 učenika, osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije i okruženja, on je mesto održavanja raznih učeničkih i studentskih kolonija, a najživlji je početkom i krajem škoslke godine kada se ovde slivaju brojne đačke ekskurzije. Tršić je mesto koje živi 365 dana godišnje, omiljeno je izletište Lozničana, ali i ljubitelja prirode iz okoline pa i sa druge strane Drine, iz susedne RS. Najviše posetilaca ima u septembru i maju i kada se ovde organizuju Vukov sabor, najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija kod nas u čast reformatora našeg jezika, i Đački Vukov sabor posvećen stvaralaštvu mladih. Tršić je nedavno sa susednom Tronošom proglašen zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom "izuzetnih odlika" i nalazi se pod zaštitom države.

Bez obzira kako se završi konkurs Svetske turističke organizacije za Vukove zemljake neće biti dileme da je njegova rečenica sa početka teksta, koja dočekuje posetioce pre ulaska u dvorište njegove spomen-kuće, tačna. Kandidatura za najlepše selo sveta samo je dodatna potvrda lepote kojom odiše Tršić, svojevrsni muzej na otvorenom kroz koji žubori rečica Žeravija.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track