BEZ DRUŽENJA NA ŠETALIŠTU: Počela Dečja nedelja u Loznici (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

Od danas do 10. oktobra

BEZ DRUŽENJA NA ŠETALIŠTU: Počela Dečja nedelja u Loznici (FOTO)

Srbija -

Od danas do 10. oktobra traje tradicionalna manifestacija "Dečja nedelja", a ovogodišnji moto su stihovi Ljubivoja Ršumovića – "Dete je dete, da ga volite i razumete". Loznička Predškolska ustanova "Bambi" pod pokroviteljstvom Grada Loznice po drugi put ovu manifestaciju obeležava u uslovima prilagođenim epidemijskoj situaciji zbog koronavirusa pa će i ovog oktobra izostati dečja graja, igra i pesma na gradskom šetalištu gde su mališani minulih godina izvodili svoje programe na radost starijih sugrađana.

"Dečja nedelja" svečano je otvorena u obdaništu "Čarolija", na Lagatoru, gde je u ime lokalne samouprave najmlađe pozdravio pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić. On je podsetio da drugu godinu zaredom prva oktobarska sedmica posvećena deci mora da se odvija u skladu sa epidemijskim uslovima jer je "zdravlje mališana najvažnije".

Loznica, Dečja nedelja
foto: Kurir/T.I.

"Dečja nedelja je odlična prilika za sve nas da ukažemo na nepravdu koja se čini prema deci i da podsetimo porodice, škole, lokalnu samoupravu i državu na neophodnost zdravog rasta i razvoja dece. Loznica čini sve što može da deca imaju dobru sadašnjost i sigurnu budućnosti i u ostvarivanju tog cilja nećemo štedeti energiju. Istakli smo jasne prioritete, a to su obnova, izgradnja i održavanje dečjih objekata i zahvaljujući Vladi Srbije u Lozničkom Polju će za godinu dana Loznica dobiti još jedno savremeno obdanište sa 270 mesta za najmlađe sugrađane. Deca su nam u fokusu ne samo u vreme ove nedelje već svih 365 dana godišnje", rekao je on i podsetio da je Loznica primer dobre prakse kao grad koji izdvaja značajan novac za decu i mlade.

Loznica je pre nešto više od pola veka imala jedan predškolski objekat sa 12 vaspitača i oko 60 dece, a danas PU "Bambi" raspolaže sa pet velikih objekata u užem delu Loznice, po jednim u Banji Koviljači i Lešnici kao i 30 prostora za decu pri lozničkim osnovnim školama gde pruža usluga za oko 1.700 dece.

Loznica, Dečja nedelja
foto: Kurir/T.I.

Gradska uprava posebnu pažnju poklanja i deci sa smetnjama u razvoju čiji dnevni boravak se finansira iz lokalnog budžeta, kao i delom usluga lični pratilac, a izdvaja novac za podsticaj rađanja, kao i stipendiranje najboljih đaka i studenata. Tokom trajnja "Dečje nedelje" biće priređeni različiti programi za predškolce s ciljem da se javnosti skrene pažnja na decu i mlade, njihove potrebe i prava u porodici, društvu da odrastaju u što boljim uslovima i njihova prava na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih potencijala.

Zbog kovida će umesto na šetalištu, ispred Vukovog doma kulture, deca programe, kažu u PU "Bambi", izvoditi u svojim objektima i dvorištima. Kao i do sada imaće muzičke, likovne, sportske aktivnosti i maskembal, a to sve radiće po grupama. Svi se nadaju da će konačno u prvoj sedmici oktobra naredne godine ponovo na šetalištu moći da pokažu šta sve znaju i kao nekada obeleže svoju "Dečju nedelju".

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track