Srbija bez deponija
Foto: Beta/Predrag MItić

Bogatić, prva eko-opština, uspešno rešava problem smetlišta

Srbija bez deponija

Srbija -

Če­l­ni­ci op­šti­ne Bo­ga­tić pot­pi­sa­li sa re­sor­nim mi­ni­sta­r­stvom ugo­vor o su­fi­nan­si­ra­nju pro­je­k­ta sa­na­ci­je de­po­ni­je u na­se­lju Sovljak

Pred­sed­nik op­šti­ne Mi­lan Da­m­nja­no­vić i mi­ni­sta­r­ka Ire­na Vu­jo­vić pot­pi­sa­li ugo­vor o su­fi­nan­si­ra­nju sa­na­ci­je de­po­ni­je u na­se­lju So­vljak. Za rea­li­za­ci­ju ovog pro­je­k­ta re­sor­no mi­ni­sta­r­stvo će izdvo­ji­ti 29 mi­lio­na di­na­ra, a preos­ta­lih še­st mi­lio­na obez­be­di­će op­šti­na Bo­ga­tić iz svog bu­dže­ta.

Vu­jo­vi­će­va je na­ve­la da se lo­kal­na sa­mou­pra­va obra­ti­la mi­ni­sta­r­stvu za po­moć u re­ša­va­nju pro­ble­ma de­po­ni­ja u toj op­šti­ni, na ko­ji­ma je ne­pra­vi­l­no odla­gan ot­pad u pret­hod­nih 30 go­di­na.

- Dr­ža­va za re­ša­va­nje pro­ble­ma de­po­ni­ja u Sr­bi­ji izdva­ja znat­na sred­stva, ka­ko za ukla­nja­nje ma­njih sme­tli­šta, ta­ko i za sa­na­ci­ju i re­ku­l­ti­va­ci­ju ne­sa­ni­tar­nih de­po­ni­ja ko­je za­ga­đu­ju ze­mlji­šte, vo­du i va­zduh. Lo­kal­ne sa­mou­pra­ve ne mo­gu sa­me da re­še taj pro­blem i dr­ža­va je tu da po­mo­g­ne, ali isto ta­ko za­h­te­va­mo od lo­kal­nih in­spe­k­ci­ja da po­ja­ča­ju na­d­zor ka­ko se na istim me­sti­ma ne bi po­no­vo pra­vi­le de­po­ni­je - re­kla je ona.

Geo­te­r­mal­na energija

Na­kon za­tva­ra­nja de­po­ni­je u So­vlja­ku, pre­dvi­đe­no je uklju­či­va­nje ove me­sne za­jed­ni­ce u si­stem re­dov­nog odvo­že­nja ot­pa­da ko­je spro­vo­di Jav­no ko­mu­nal­no pre­du­ze­će „Bo­ga­tić“. Kroz na­red­ne pro­je­k­te, op­šti­na Bo­ga­tić, uz po­dr­šku mi­ni­sta­r­stva, a u ci­lju obez­be­đi­va­nja što zdra­vi­jeg i či­sti­jeg ži­vo­t­nog okru­že­nja, na­sto­ja­će da tra­j­no re­ši i osta­le de­po­ni­je na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne na za­do­vo­lj­stvo svih gra­đa­na.

Varoš za primer

Mi­ni­sta­r­ka je pod­se­ti­la da je to­kom se­p­te­m­bra spro­ve­de­na ak­ci­ja či­šće­nja oko 500 di­vljih de­po­ni­ja u 43 gra­da i op­šti­ne, ko­ji­ma su na jav­nom ko­n­ku­r­su odo­bre­na sred­stva za tu na­me­nu.

Ina­če, Bo­ga­tić je pr­va eko­lo­ška op­šti­na u Sr­bi­ji. Pri­mer ove op­šti­ne, ko­ja ima si­stem za da­ljin­sko gre­ja­nje na to­plu vo­du, pr­vi je ta­kav u Sr­bi­ji. Čak osam jav­nih usta­no­va u op­šti­ni Bo­ga­tić gre­je se pu­tem geo­te­r­mal­ne ene­r­gi­je. ·Te­k­st je obja­vljen u sklo­pu pro­je­k­ta ko­ji je su­fi­nan­si­ran iz bu­dže­ta Op­šti­ne Bo­ga­tić. Sta­vo­vi izne­ti u po­dr­ža­nom me­di­j­skom pro­je­k­tu nu­žno ne izra­ža­va­ju sta­vo­ve or­ga­na ko­ji je do­de­lio sred­stva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja