FARMERI TRAŽE POVEĆANJE OTKUPNE CENE MLEKA: Kruševcu održan sastanak sa proizvođačima mleka
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

nezadovoljni

FARMERI TRAŽE POVEĆANJE OTKUPNE CENE MLEKA: Kruševcu održan sastanak sa proizvođačima mleka

Srbija -

KRUŠEVAC - U Gradskoj upravi Kruševca održan je sastanak sa proizvođačima mleka sa teritorije grada Kruševca na kojem se razgovaralo o stanju i problemima proizvođača.Sastanku sa proizvođačima su prisustvovali pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Marko Knežević, a razmatrani su aktuelni problemi u oblasti stočarstva, pre svega – otkupna cena mleka.

Pomoćnik gradonačelnika Marko Knežević istakao je da je sastanak održan na zahtev farmera nezadovoljnih otkupnom cenom mleka, kao i cenom inputa – kukuruza, soje, suncokretove sačme…što nepovoljno utiče na njihovu rentabilnost na tržištu.

Mleko, Farmeri, Cena mleka
foto: Kurir.rs/Ž.M.

Pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević istakao je da je Ministarstvo podiglo premiju za mleko za 3 dinara, a mlekare za 2. U toku su razgovori o mogućnostima obezbeđenja dizel goriva za proizvođače, što će se rešiti u najskorijem periodu. Za ove probleme neophodno je iznaći sistemsko rešenje, u koje treba sve uključiti: proizvođače, nadležno Ministarstvo, mlekare.

Tokom prošle godine, na nivou Srbije proizvedeno je 730 miliona litara mleka, što je približno isti nivo kao tokom poslednjih nekoliko godina. S obzirom na intenzivirane aktivnosti državnog rukovodstva i nadležnih iz resora na osvajanju novih izvoznih tržišta u oblasti poljoprivrede, potrebno je da svi subjekti ulože maksimalne napore kako bi prodor na inostrana tržišta bio što efikasniji, kako za proizvođače, tako i za državu Srbiju, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja