Najnovije vesti

VARVARIN USPEŠNO REALIZUJE EKOLOŠKI PROJEKAT! Stiglo 30 reciklažnih kontejnera sa ciljem da se poveća stopa reciklaže stakla
Foto: Kurir/Ž.M.

akcija

VARVARIN USPEŠNO REALIZUJE EKOLOŠKI PROJEKAT! Stiglo 30 reciklažnih kontejnera sa ciljem da se poveća stopa reciklaže stakla

Srbija

Uspešna realizacija projekta “Upravljanje staklenom ambalažom” u opštini Varvarin, cilj od 20% odavno premašen. Učešćem u projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” opština Varvarin je dobila 30 reciklažnih kontejnera, a sa ciljem da se stopa reciklaže stakla u ovoj pomoravskoj opštini poveća za 20%.

Akciji prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže odazvao se veliki broj građana koji su reciklirali staklene flaše i tegle, a zauzvrat dobili simbolične nagrade u duhu oživljavanja životne sredine.

Varvarin, ekološki projekat
foto: Kurir/Ž.M.

- Projekat ima za cilj povećanje sakupljanja količina staklene ambalaže za 20%, što je u proteklom periodu značajno premašeno. Sakupljanje staklene ambalaže u kvartalu april – jul ove godine, u poređenju sa istim kvartalom 2019. je duplo veće u svim opštinama gde se Projekat realizuje. Pored Varvarina, Projekat se sprovodi u Nišu, Somboru i Kragujevcu i situacija je svuda ista.

Bez obzira na dobru rekaciju građana, mi smo realizovali promociju u Varvarinu i dodatno promovišemo ovaj vid reciklaže, veoma nam je drago da se veliki broj građana odazvao ovoj akciji i još jednom pozivamo sve da svoje flaše, tegle ili flašice od hrane za bebe donesu i recikliraju”, izjavila je Sanja Knežević Mitrović iz NALED-a.

Ovaj ekološki projekat je, pored finansijskih efekata, doprineo da je proteklih meseci i svest građana podignuta na viši nivo, što je vrlo značajno.

Varvarin, ekološki projekat
foto: Kurir/Ž.M.

- Učešće u Projektu uzeli su opština Varvarin i JKP “Varvarin”, kao i naši građani, koji su doprineli njegovoj uspešnosti, što potvrđuje podatrak da je u poslednjem kvartalu premašen procenat prikupljene količine za 50 odsto. Borba za očuvanje naše životne sredine je vrlo važna, a staklo se može reciklirati više puta. Samo jedna flaša može proizvesti energiju da jedna sijalica od 100W svetli 4 sata, a staklu je u prirodi potrebno više hiljada godina da se razgradi. Osim benefita za našu životnu sredinu, važan je i taj finansijski momenat gde kada se jedna flaša reciklira štedi se 50% vode i 50% energije, kaže Dejan Milanović, zamenik predsednice opštine Varvarin.

Projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno sa kompnijom “Sekopak”, Apatinskom pivarom i NALED-om.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja