KRALJEVO OBELEŽILO DAN GRADA: Oktobarska nagrada pripala predsedniku Aleksandru Vučiću
Foto: J. S.

ceremonija

KRALJEVO OBELEŽILO DAN GRADA: Oktobarska nagrada pripala predsedniku Aleksandru Vučiću

Srbija -

Svečanom sednicom Skupštine i dodelom nagrada i priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama za 2021. godinu, Kraljevo je u četvrtak obeležilo Dan grada - Kraljevdan, a "Oktobarska nagrada", najviše priznanje lokalne samouprave, dodeljena je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, "za doprinos u razvoju grada Kraljeva i Republike Srbije".

"Oktobarsku nagradu" je, u ime predsednika Republike Aleksandra Vučića, primio njegov savetnik Milorad Veljović, koji se tom prilikom nagrađenima i gostima na Svečanoj sednici zahvalio na nagradi koja je, na Kraljevdan, uručena prvom čoveku Srbije.

Kraljevo, Oktobarske nagrade
foto: J. S.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu da prenesem zahvalnost gospodina Predsednika na "Oktobarskoj nagradi" Grada Kraljeva koja ima jedan poseban značaj, a svi dobro znamo, s obzirom na strateški položaj Kraljeva, zašto je ona bitna i zašto ima svoju posebnu vrednost. Pre svega, zato što u ruke Aleksandra Vučića dolazi od građana Kraljeva, naglasio je Milorad Veljović.

Na Svečanoj sednici kraljevačkog parlamenta, diplome zaslužnog građanina dodeljene su: dr Ivici Marinkoviću, „za učinjena humana dela i predan rad u oblasti zdravstva", zatim Dragoslavu Dugaliću, „za doprinos razvoju sela, humana dela i predan rad u očuvanju srpske tradicije“, Predragu Nedeljkoviću, „za očuvanje srpske istorije i kulture“, Gradimiru Bajoviću, „za postignute rezultate u oblasti ugostiteljstva“, kao i Milisavu Vujancu, „za dugogodišnji rad na razvoju kulture sećanja, humana dela i afirmaciju grada Kraljeva“.

Kraljevo, Oktobarske nagrade
foto: J. S.

Diplomu zaslužne ustanove dobio je Republički fond penzijskog i invalidskog osigiranja - Filijala Kraljevo „za doprinos u radu i razvoju šire društvene zajednice“, a diploma zaslužne sportske organizacije uručena je Sportskom savezu Kraljeva, „za izuzetne uspehe, istrajnost, posvećenost razvoju i unapređenju sporta“.

Diplomu zaslužne obrazovne ustanove grada Kraljeva za ovu godinu ponela je Osnovna škola „Jovan Cvijić“ iz Sirče, „za dugogodišnji uspešan rad u obrazovanju i ostvarene rezultate na republičkim takmičenjima“, dok je diploma zaslužnog udruženja građana za 2021. godinu pripala Društvu za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“, „za dugogodišnji rad na razvoju kulture sećanja i afirmaciji grada Kraljeva“.

Kraljevo, Oktobarske nagrade
foto: J. S.

Strahinja Savić, David Čantrak, David Dragojlović, Dimitrije Jovandarić, Bojan Draganić i Stefan Đurđević dobili su Specijalnu nagradu za podsticaj humanosti „Milomir Glavčić“ - „za ispoljenu odvažnost, hrabrost i požrtvovanje u spasavanju života naših sugrađana“, jer su iz reke Ibar uspeli da spasu petogodišnje dete.

Uručenju nagrada i priznanja prethodilo je obraćanje gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, koji se u svom govoru osvrnuo na rezultate rada lokalne vlasti u prethodnih godinu dana, a održan je i kraći kulturno - umetnički program.

Inače, obeležavanjem Kraljevdana, grad na Ibru od 1998. godine neguje kult dinastije Nemanjića, sećanjem na 7. oktobar 1226. godine, kada se upokojio prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani, kasnije kanonizovan kao Sveti Simon.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track