Najnovije vesti

IMUNIZACIJA U VALJEVU: Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa
Foto: S.S.

stiglo 1.350 doza sa torlaka

IMUNIZACIJA U VALJEVU: Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Srbija
15:38h

VALJEVO - U holu valjevskog Centra za kulturu danas je počela imunizacija protiv sezonskog gripa vakcinama domaćeg instituta „Torlak“. U pitanju je trovalentna vakcina, koja sadrži tri soja virusa prognoziranih za ovu sezonu, a namenjena je uzrastu od 18 do 65 godina. To znači da stariji od 65 godina ne mogu primiti ovu vakcinu.

Valjevski Dom zdravlja je u prvoj isporuci dobio 1.350 doza Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Vakcine se daju isključivo na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu i razdvojene su od davanja vakcina protiv korona virusa.

-Zainteresovani građani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje-saopštio je Dom zdravlja.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Preporučeni razmak između vakcine protiv korone i vakcine protiv sezonskog gripa je minimum dve nedelje.

Kurir.rs/ S.S.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track