VRNJAČKA BANJA: Otvorena izložba posvećena patrijarhu Pavlu
Foto: Dado Đilas

Istinski hrišćanin - uspomene na Patrijarha Pavla

VRNJAČKA BANJA: Otvorena izložba posvećena patrijarhu Pavlu

Srbija -

U salonu Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji otvorena je izložba pod nazivom „Istinski hrišćanin - uspomene na Patrijarha Pavla“, autorke Marije Aćimović.

Izložba podseća na vreme koje je 44-ti poglavar Srpske pravoslavne crkve proveo u Vrnjačkoj Banji.

- Pretpostavljamo da je patrijarh Pavle prvi put na lečenje u banju došao sedamdesetih godina, a redovno je dolazio sve do 2005. godine, kada je poslednji put boravio u Vrnjačkoj Banji, kaže Marija Aćimović, autorka izložbe i kustoskinja Muzeja banjskog lečenja.

Među izloženim eksponatima nalaze se fotografije snimljene za vreme Patrijarhovih poseta Banji, razglednice, dopisnice i dokumenti koje je potpisao, uključujući i knjige gostiju, kao i drveni krst koji je sam popravio tokom banjskog lečenja.

- U početku je Patrijarh Pavle boravio kod baka Kate, koja je bila poreklom iz njegovih rodnih Kućanca, a kada ona više nije mogla da se stara o gostu, preporučila mu je porodicu Janković, Ljubicu i Dragoša. Od oktobra 1980. pa sve do 1990. godine, kao Vladika je boravio kod porodice Janković, za vreme svog lečenja, uvek tokom septembra ili oktobra, navodi Marija Aćimović.

Prema njenim rečima, kasnije kao poglavar Srpske pravoslavne crkve, Patrijarh Pavle dobio je pravo na korišćenje Patrijaršijske vile.

- Monahinje iz manastira Žiča najčešće su vodile računa o njegovim potrebama za vreme boravka u Vrnjačkoj Banji. Godine 2001. prvi put došao je zvanično u posetu Vrnjačkoj Banji radi dogovora oko saniranja Patrijaršijske vile. Poslednji put, Patrijarh je je bio u Vrnjačkoj Banji 2005. godine i tada je posetio porodicu Janković. Pozdravio se sa njima i na neki način oprostio i od Vrnjačke Banje, zaključuje autorka izložbe.

Inače, Vrnjačka Banja je počast 44-om poglavaru SPC odala i tako što je po njemu nazvala jednu od staza na Crkvenom brdu kojom je voleo da šeta, a u vrnjačkoj biblioteci kažu da planiraju da pokrenu manifestaciju „Dani Patrijarha Pavla“.

Zainteresovani Vrnjčani i gosti kraljice srpskog kontinentalnog turizma ovu zanimljivu izložbu mogu da pogledaju do 21. oktobra.

Kurir.rs/ J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track