IZLOŽBA GLJIVA U BANJI KOVILJAČI: Posetioci će moći da degustiraju nadaleko čuveni gljivaš (FOTO)
Foto: Kurir/T.Ilić

sutra od 11 do 18 časova

IZLOŽBA GLJIVA U BANJI KOVILJAČI: Posetioci će moći da degustiraju nadaleko čuveni gljivaš (FOTO)

Srbija -

Drugog oktobarskog vikenda Banja Koviljača će i ove godine biti mesto okupljanja gljivara koji će doći na 24. ‘’Izložbu gljiva’’u organizaciji Gljivarskog društva ‘’Ljubomir Vuksanović Barle’’ iz ‘’kraljevske banje’’.

Svečano otvaranje je sutra u podne kod fontane u banjskom parku uz prigodan kulturno umetnički kao i program za decu, a ovogodišnja izložba gljiva kao i etno-bazar trajaće od 11 do 18 časova.

gljive, gljiva, pečurke, izložba gljiva
foto: Kurir/T.Ilić

Gljivari su danas na više lokacija lozničkog kraja, Gučevo, Tršić, Ikone, Radaljska banja i pored Drine brali gljive, a sve što su pronašli biće determinisano i sutra će moći da vide posetioci izložbe. Gljivarsko društvo osnovano je pre 24 godine u Banji Koviljači na inicijativu grupe zaljubljenika u prirodu. Osnovano je posle slučaja trovanja porodice koja je sakupljala gljive pre svega radi edukacije lokalnog stanovništva, posebno učenika i mladih o značaju i zaštiti gljiva, prirode uopšte, ali najpre da se nauči razlika između jestivnih i otrovnih gljiva među kojima ima mnogo dvojnica.

Društva je od 2019. član u Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, a na inicijativu Gljivarskog društva ‘’Ljubomir Vuksanović Barle’’ u centru Banje Koviljače nalazi se spomenik Gljivi, jedinstven u Srbiji. Izložba će po drugi put biti organizovana u uslovima pandemije korona virusa kao i prošlog oktobra kada je prvi put održana na otvorenom, u banjskom parku, bez stručnih predavanja koja su bila redovna prethodnih godina. Organizator najavljuje da će za razliku od prošle ove godine posetioci moći da degustiraju nadaleko čuveni gljivaš, gulaš od gljiva nabranih u šumi, za koji znaju gljivari širom bivše Jugoslavije ako su bar jednom bili na izložbi u Koviljači.

Izložbu Gljivarsko društvo ‘’Ljubomir Vuksanović Barle’’ organizuje uz podršku Turističke organizacije Loznice i lokalne samouprave, a u slučaju kiše ona će biti održana u domu kulture ‘’Aleksandar Saša Petrović’’.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track