LEČE SE I OD KORONE U KIKINDI UMIRU UGLAVNOM NEVAKCINISANI: Lekari kažu da vakcinacija nema alternativu
Foto: Kurir.rs/S.U.

bilans

LEČE SE I OD KORONE U KIKINDI UMIRU UGLAVNOM NEVAKCINISANI: Lekari kažu da vakcinacija nema alternativu

Srbija -

KIKINDA - U Opštoj bolnici u Kikindi ova nedelja bila je teška jer je broj preminulih od posledica izazvanih korona virusom bio dvocifren, a samo u nekoliko dana bilo je devetoro umrlih, među kojima i ljudi srednjeg životnog doba. Pomoćnik direktora kikindske bolnice, dr Vladimir Prunić, upozorava da među kovid hospitalizovanim pacijentima dominiraju nevakcinisani i ističe da vakcinacija nema alternativu:

- Pacijenti koji su vakcinisani, a obole od korone, imaju lakšu kliničku sliku. Svi oni i kada završe u bolnici, mnogo bolje prođu. Iz tog raloga apelujem na sve da se vakcinišu- kaže dr Prunić i nastavlja:

Kikinda
foto: Kurir.rs/S.U.

-U ovom trenutku na lečenju je 36 pacijenata, ali se taj broj menja se iz časa u čas. Četvoro pacijenata je na respiratoru, od čega je troje na invazivnoj ventilaciji, među kojima je i pacijent u četrdesetim godinama. Ostali su na Infektvnom odeljenju i svi su na kiseoničkoj terapiji. Imamo i jedno kovid pozitivno dete na lečenju, ali je ono dobrog opšteg stanja. Među hospitalizovanim pacijentima, njih 97 procenata nije vakcinisano- saopštio je dr Prunić.

Prema njegovim rečima, pacijenti u bolnicu dolaze sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Na Infektivnom odeljenju najviše je pacijenata između 50 i 70 godina. Da situacija nije laka potvrđuje i činjenica da se dnevno u bolničkoj febrilnoj ambulanti pregleda tridesetak pacijenata, od kojih se skoro trećina hospitalizuje. Zbog pogoršanja situacije u ovoj ustanovi, na Odeljenju hirurgije rade samo hitne operacije, maligniteti i carski rezovi.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track