KORONA U MAČVANSKOM OKRUGU: Još 363 novozaražena, najviše u Šapcu
Foto: Kurir/T.I.

KORONA U MAČVANSKOM OKRUGU: Još 363 novozaražena, najviše u Šapcu

Srbija -

Korona virus nastavlja da oscilira pa je tokom jučerašnjeg dana ponovo povećan i broj pozitivnih u odnosu na prethodni kao i broj obolelih osoba.

Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje u okrugu su u petak bila 363 pozitivna uzorka na kovid-19, 45 više nego dan pre, a obolelih je 5.146, 41 više nego u prethodnom izveštaju. Šabac je i dalje trocifren sa 144 novopozitivnih, sledi Loznica sa 87, Bogatić ih je imao 34, Ljubovija 26, Koceljeva 22, Krupanj 20, Vladimirci 16 i 14 Mali Zvornik. Po broju obolelih prednjače gradovi Šabac sa 2.290 i Loznica u kojoj je 1.300 obolelih, a svih šest opština je trocifreno. Bogatić ima 450 bolesnih, Ljubovija 315, Koceljeva 248, Krupanj 228, Vladimirci 187 dok u malozvorničkoj opštini od kovida boluje 128 osoba. Situacija je takva da u Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ gužve traju danima, mnogo je onih kojima je potrebna pomoć, čeka se satima i gotovo svakodnevno bude obavljeno po više od 250 pregleda.

Prema rečima portparola lozničkog Doma zdravlja Valentine Najdenov Petrović, dnevno je oko jedna trećina prvih pregleda, uradi se i oko 200 radioloških snimanja, s tim da najviše dolazi radno aktivno stanovništvo, osobe do 65 godina, a radi i kovid ambulantu za decu.

Ona navodi da je poslednjih dana primećeno nešto veće interesovanje građana za prvu dozu vakcine nego što je bilo prethodnog meseca. U oktobru više od sto građana dnevno izrazi želju da primi prvu dozu vakcine, u septembru je to bilo upola manje, a najveće interesovanje je za treću dozu. Na vacinalnim punktovima građani mogu dobiti sve tri vakcine za koje su zainteresovani, Sinofarm, Sputnjik ili Fajzer, kaže ona. Koliko je ozbiljna situacija sa koronavirusom svedoči podatak da je u lozničkoj bolnici na kovid odeljenjima od prošlog petka do juče bitku izgubilo ukupno četrnaest pacijenata.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track