Najnovije vesti

MAĐARICA IZ OKOLINE PANČEVA ZAVOLELA KOSMET KAO SVOJ DOM: Udala se za Žika i rodila petoro dece, a evo kako provode vreme
Foto: screenshot RTS

Živi blizu Novog Brda u Zebincu

MAĐARICA IZ OKOLINE PANČEVA ZAVOLELA KOSMET KAO SVOJ DOM: Udala se za Žika i rodila petoro dece, a evo kako provode vreme

Srbija

Ana Balog iz okoline Pančeva je pre nekoliko godina prvi put došla na Kosovo i Metohiju i tu ostala, udala se i rodila petoro dece.

Živi blizu Novog Brda u Zebincu i, uprkos svim teškoćama je, kaže, zavolela Kosovo i Metohiju.

Prostrane livade i brežuljci krase sela kod Novog Brda. U Zebincu, u nekoliko mahala, prostiru se imanja pedesetak srpskih domaćinstava. Na jednom od njih porodica Kostić podiže petoro dece. Ana je Mađarica iz okoline Pančeva, a Kosovo i Metohiju je zavolela kao svoj novi dom.

Ana Balog, mađarica, Pančevo
foto: screenshot RTS

"Moj prvi utisak ovde kad sam došla -džunlga! Ni put, ni voda ništa nema, posle se i put napravio, hvala Bogu i kuću smo dobili od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sve je polako krenulo nabolje", rekla je Ana Balog Kostić.

"Trudim se koliko god mogu da obezbedim ono što je moguće, što je nemoguće što kažu-jedno su želje drugo su mogućnosti", naveo je Žiko Kostić.

Neprekidno rade jer za decu moraju da stvore makar elementarne uslove za život.

"Dosta posla, ovde ima paradajz i paprika imamo malo vezulju, ovde somborka. Sezona je za zimnicu zadovoljna sam plodovima. Tu radimo i oko stoke", kazala je Ana.

I najmlađi na imanju imaju svoje zadatke. Svakodnevno su sa stadom koza i ovaca.

"Uglavnom provodim vreme čuvajući stoku i učeći. Sad smo onlajn i malo nam je teže, trudimo se nekako", naveo je Mihajlo Kostić.

Ana Balog, mađarica, Pančevo
foto: screenshot RTS

Zabrinuti su što se zemlja prodaje u bescenje u tom i drugim selima širom Novog Brda.

"Mnogo mi je drago što ni jedan metar od svoje dedovine moja familija nije prodala i to nam najviše znači što su se oni izjasnili i rekli – sve dok ste vi ovde ostajemo i mi bez obzira gde smo", rekao je.

Iz prve srpske internet prodavnice "Kupuj sa Kosmeta" kažu da imaju nameru da svim porodicama koje proizvode hranu obezbede plasman.

Kako bi mogli da ponude svoje proizvode moraju da uvećaju proizvodnju, što iziskuje dodatna sredstva. Ipak, ne gube nadu da će vrednim radom uspeti da obezbede sigurniju budućnost.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja