HEROJ: Vojvoda Begović posle 103 godine dobija spomenik!
Foto: Kurir

žrtvovao svoj život i život cele porodice u ime slobode i časti

HEROJ: Vojvoda Begović posle 103 godine dobija spomenik!

Srbija -

Ekshumacijom posmrtnih ostataka jednog od vođa Topličkog ustanka koji je
žrtvovao svoj život i porodicu započet je projekat da ovaj komitski komandant dobije dostojno obeležje

Tim Komisije za nestala lica obavio je ekshumaciju posmrtnih ostataka vojvode Dimitrija Begovića, jednog od vođa Topličkog ustanka koji je žrtvovao svoj život i život cele porodice u ime slobode i časti, čime je zapravo počela realizacija projekta izgradnje spomenika ovom junaku.

Bio je poručnik srpske vojske i komandant Jablaničkog komitskog odreda koji je učestvovao u Topličkom ustanku 1917, a poginuo je pre 103 godine, tačnije 13. januara 1918, kada je aktivirao bombu da ga Bugari ne bi uhvatili živog.

Spomen-kompleks

Njegov grob se nalazi na raskrsnici koja povezuje Toplički i Jablanički okrug na Radan planini. Do izgradnje spomen-kompleksa, njegovi ostaci se čuvaju u manastiru u prokupačkom selu Kondželj, gde su i izloženi.

Vojvoda Begović
foto: Privatna Arhiva

- Drago mi je da napreduje podizanje spomenika jedinom komitskom komandantu Jablaničkog odreda. Do sada nije imao adekvatno obeležje, ako se izuzme skroman spomenik koji mu je na mesto pogibije podigao njegov sinovac Božidar Begović - kaže za Kurir akademik prof. Dragan Simeunović, praunuk Dimitrija Begovića.

Inače, Begovićevi posmrtni ostaci su dobro očuvani, iako je prošlo više od veka od njegove smrti.

- Želimo da na dostojan način obeležimo Begovićev grob i da on bude dostupan javnosti. Kompleks će sadržati i njegovu bistu, a većim delom uređenje finansiraju privrednici. Deo novca, 500.000 dinara dalo je i nadležno Ministarstvo kulture - rekao je predsednik Udruženja“Dimitrije Begović“ Darko Orbović iz Kuršumlije i dodaje da će vajar Dragan Radenović da uradi bistu.

Vojvoda Begović
foto: Kurir

Simbol žrtvovanja

Zbog tragične sudbine koja ga je tokom Topličkog ustanka zadesila vojvoda Begović je postao simbol žrtvovanja porodice i sebe zarad svoje zemlje i naroda. Po razbijanju većine ustaničke vojske, bugarska komanda je 23. marta 1917. uputila tajno pismo Dimitriju Begoviću i tražila mu da preda svoj odred, garantujući život njemu i članovima njegove porodice. Posle celovečernjeg razmišljanja, Begović je poslao odgovor: „Ubili ste na hiljade članova porodica komita, ubićete i moju, jer se ja nikada neću predati.

Srpski oficir se ne predaje“. U znak odmazde, bugarski vojnici su Begovićevoj ženi u sedmom mesecu trudnoće rasporili stomak i iz njega izvadili nerođeno muško dete koje su nabili na bajonet, a zatim su nju i njihovo četvoro dece žive zapalili. Kasnije su sahranjeni u selu Gajtan. Begović je do januara 1918. sa svojom vojskom bio na Radan planini, kada ih je izdao jedan bivši komita. Usledila je bugarska potraga, ali su komite pružile žestok otpor. Kada je ostao bez municije, kako Bugarima ne bi živ pao u ruke, Begović je aktivirao bombu i sa sobom u smrt poveo dva bugarska oficira.

Biljana Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track