Najnovije vesti

ŽENA U OKUPIRANOJ SRBIJI 1941 - 1944: U Kraljevu predstavljena knjiga dr Ljubinke Škodrić
Foto: Kurir/J. S.

u organizaciji istorijskog arhiva

ŽENA U OKUPIRANOJ SRBIJI 1941 - 1944: U Kraljevu predstavljena knjiga dr Ljubinke Škodrić

Srbija

Povodom osam decenija od streljanja nevinih civila u Kraljevu, oktobra 1941. godine, u Svečanoj sali Gradske uprave kraljevački Istorijski arhiv u ponedeljak je organizovao promociju knjige „Žena u okupiranoj Srbiji 1941 - 1944.", autorke dr Ljubinke Škodrić.

Po rečima Vesne Milojević, direktorke Istorijskog arhiva Kraljevo, grad na Ibru se nalazi u nedelji kada obeležava 80 godina od streljanja stanovnika tokom Drugog svetskog rata, a knjiga koja je predstavljena javnosti govori o specifičnoj ulozi žene tokom ratnih sukoba.

Ljubinka Škodrić
foto: Kurir/J. S.

"Ovo delo je, barem po meni, dragoceno zato što pruža jednu kompleksnu sliku o ulozi žene u Drugom svetskom ratu, u svim segmentima društveno - političke nadogradnje, obzirom da je ta totalni rat zapravo izbrisao tu razliku između rata, odnosno fronta, i pozadine, gde, jednostavno, žena ostaje usamljena i može se reći, maltene, preuzima ulogu hranitelja porodice", kazala je ovom prilikom Vesna Milojević.

Ona je istakla da je knjiga utoliko značajnija jer u njoj postoji paralelna priča o ženama koje su bile u Ravnogorskom pokretu, ali i o ženama koje su bile u Partizanskom pokretu i kako su one funkcionisale za vreme Drugog svetskog rata.

Autorka knjige dr Ljubinka Škodrić, viša naučna saradnica Instituta za savremenu istoriju, kazala je na promociji da je knjiga nastala kao rezultat njenog doktorskog rada, a osnovni cilj istraživanja bio je da se sagledaju svi segmenti rata i okupacije koji su uticali na život žena.

Ljubinka Škodrić
foto: Kurir/J. S.

"Žene predstavljaju jednu od osnovnih društvenih kategorija, posebno u ratu, kada muškarci odlaze da ratuju ili odlaze u zarobljeništvo, a društvo postaje uglavnom žensko. U tom cilju moje istraživanje je bilo usmereno na to da se prikaže jedna integralna slika - politika različitih sila koje su vođene prema ženama u okupiranoj Srbiji, od politike okupacionih vlasti, zatim politike kolaboracionista i politike Narodno - oslobodilačkog i Ravnogorskog pokreta, kao i njihovog odnosa prema ženama", istakla je dr Škodrić.

Ona je kazala da muškarci tokom rata imaju ulogu da se bore, dok žena ostaje u pozadini, da se stara o porodici, što je jako težak zadatak, zato što ona u tom staranju ostaje usamljena i često bude u prilici da prvi put u životu donosi teške odluke o tome kako će se brinuti o deci, ishraniti porodicu i sačuvati imovinu.

"Bilo je žena koje su učestvovale i u Narodno - oslobodilačkom i u Ravnogorskom pokretu, više na strani partizana, jer je njenu osnovu činila komunistička organizacija koja je, pred Drugi svetski rat, uspela za sebe da pridobije veliki broj žena", navela je autorka knjige.

Na promociji knjige „Žena u okupiranoj Srbiji 1941 - 1944. “ govorili su i dr Martin Previšić, docent, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i dr Kosta Nikolić i dr Dragomir Bondžić, naučni savetnici Instituta za savremenu istoriju.

U ime lokalne samouprave, gostima i prisutnima na promociji knjige obratio se i Miloš Milišić, pesnik i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturne manifestacije.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track