U SLAVU I ČAST PUKOVNIKA RAJEVSKOG: U Kruševcu održana Konferencija o doprinisu ruskih dobrovoljaca oslobođenju Srbije od Turaka
Foto: Kurir/Ž. M.

145 godina od herojske pogibije

U SLAVU I ČAST PUKOVNIKA RAJEVSKOG: U Kruševcu održana Konferencija o doprinisu ruskih dobrovoljaca oslobođenju Srbije od Turaka

Srbija -

U Narodnom muzeju u Kruševcu održana je međunarodna naučno-publicistička konferencija o temi „Uloga ruskih dobrovoljaca u oslobađanju od Turaka – 145 godina od herojske pogibije pukovnika Rajevskog“, uz odgovarajuću izložbu.

Kruševac
foto: Kurir/Ž. M.

Konferciju su podržali Fondacija Ruski mir iz Moskve, Ambasada Ruske federacije u Srbiji, Ruski dom Beograd, Eparhija kruševačka, Rasinski upravni okrug, Grad Kruševac i Srpsko odeljenje Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Beogradu, kao i Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije “Sveslavica” Kruševac, Narodni muzej, Istorijski arhiv i Turistička organizacija grada Kruševca.

Konferencija i izložba su značajan događaj za Kruševac i Srbiju, jer govore o neraskidivim vezama dva naroda i srpsko-ruskom prijateljstvu.

Kruševac
foto: Kurir/Ž. M.

"Naučni skup vezan za učešće ruskih dobrovoljaca u srpsko-turskim, odnosno rusko-turskim ratovima i faktički završnu fazu oslobođenja od turske vlasti i formalno dobijanje, odnosno vraćanje nezavisnosti srpske države. Ovde su sa nama pre svega predstavio gospodina Baranova, direktora Ruskog doma, koji je jedan od glavnih pokrovitelja i organizatora ovog skupa. Imamo čast da je to ovde kod nas u Narodnom muzeju Kruševac. Pored Ruskog doma, tu je i Fond 'Ruski mir', Grad Kruševac, Narodni muzej i Udruženje 'Sveslavica', kao neposredni organizatori ovog skupa. Takođe, imam čast da izjavim da je profesorka dr Suzanua Rajić, koja se bavi 19. vekom, jednom bliskom temom, imala značajno izlaganje, a i pre tri godine je učestvovala na jednom sličnom skupu", izjavio je za Radio televiziju Kruševac Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, cilj Konferencije je razvoj naučnih veza između Rusije i zemalja Balkana, otkrivanje istorijske istine o značaju srpsko-turskog rata 1876-1877. godine i upoznavanje naučne i šire javnosti o stvarnom doprinosu ruskih dobrovoljaca u borbi za oslobođenje Srbije i drugih balkanskih zemalja od viševekovne vladavine Turske.

Kruševac
foto: Kurir/Ž. M.

Na skupu je istaknut i značaj pukovnika Rajevskog, koji je bio inspiracija Lavu Tolstoju za lik Vronskog u svetskom romanu „Ana Karenjina“, kao i brojnih ruskih dobrovoljaca.

Za RTK je govorio i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov:

"Za nas je bitno da se ova konferencija održava ovde u Kruševcu, jer je grad sa prebogatom istorijom, ali i stalnim događanjima - kulturnim i umetničkim, a vidim da je Kruševac kao grad neverovatne važnosti za srpsku i rusku istoriju ostao malo po strani. Za nas je posebno važan Kruševcu, jer su u njemu i njegovoj okolini ginuli naši heroji", kazao je on.

Kruševac
foto: Kurir/Ž. M.

Šefica Katedre za istoriju srpskog naroda u novom veku Filozofskog fakulteta u Beogradu profesor dr Suzana Rajić istakla je izuzetan značaaj ovog naučnog skupa.

"Ovo je prilika da naša naučna saznanja podelimo i približimo ih široj javnosti. Ova tema jeste stara i poznata, ali bilo bi pogrešno reći da o njoj nema šta novo da se kaže. Najnovija istraživanja koja vršimo pokazuju da kompleksnost i složenost srpsko-ruskih veza i odnosa treba istraživati i dalje, te privući mlade istraživače i naučnike koji moraju da na najbolji način ožive istorijske ličnosti i da im daju pravi značaj koji su oni imali u prošlosti. Srbi su na rusku podršku računali oduvek, naročito od obnove državnosti, te iz pijateta prem svim žrtvama moramo da se ponašamo odgovorno", izjavila je profesorka Rajić.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja