TAČNO U PODNE: Uličnom akcijom u Vranju obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima
Foto: T.S.

performans

TAČNO U PODNE: Uličnom akcijom u Vranju obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Srbija -

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja,Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, obeležila je uličnom akcijom na šetalištu u centru Vranja, tačno u podne.

Vranje
foto: T.S.

Izveden je performans u kome su predstavljeni trafiking i potencijalne žrtve trafikinga u situacijama u kojima dolazi do njihovog vrbovanja, a onda i krijumčarenja i trgovine ljudima. Učesnici performansa su mladi Vranjanci. U Srbiji su ove godine do septembra identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Od tog broja, maloletnih žrtava je bilo 9 i u pitanju su sve devojčice. Cilj obeležavanja ovog datuma jeste i informisanje javnosti i širenje informacija, znanja i najboljih praksi u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i zaštite žrtava među različitim akterima na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i širem evropskom nivou.

Deci žrtvama trgovine ljudima potreban je što bezbolniji oporavak od traume i uspešna i funkcionalna reintegracija, ističu u Lokalnoj mreži za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

U susret Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 18. oktobra, organizacije Atina i Centar za prava deteta pokrenule su digitalnu platformu namenjenu mladima srednjoškolskog uzrasta pod nazivom „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima“ .

Vranje
foto: T.S.

"Ona je nastala kao rezultat višemesečnog zajedničkog rada na projektu „Kampanja za podizanje svesti o trgovini decom u Republici Srbiji“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope, a kroz zajednički program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Osnovna ideja i cilj nastanka platforme jeste da se mladi, koji i jesu u povećanom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, direktno informišu o tome kako da pepoznaju te rizike i kako da se zaštite", navode iz ovih organizacija..

U Srbiji, ali u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana, deca i mladi činevećinu među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima. Ove godine, do septembra , u Srbiji su ukupno identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima , koji funkcioniše pri Ministarstvu za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja. Od tog broja, maloletnih žrtava je bilo 9 i u pitanju su sve devojčice.

Njih četiri bile su žrtve seksualne eksploatacije, 2 radne eksploatacije, 2 su bile prinuđene na brak i jedna je bila prinuđena na vršenje krivičnih dela. Sličnu statistiku nalazimo i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, a o njoj rečito govori i najnoviji prikaz Saveta Evrope na kojem se vidi da u ovim zemljama 66 odsto identifikovanih žrtava trgovine ljudima čine upravo deca.

Platforma sadrži odgovore na najvažnija pitanja o trgovini ljudima, o tome kako prepoznati trgovca ljudima a kako žrtvu trgovine ljudima, šta svaka mlada osoba može da uradi ovim povodom, odnosno kako da prepozna i kome da prijavi sumnju na trgovinu ljudima, a takođe i zbog čega je sve važna Konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima – krovni dokument i univerzalna vodilja u zaštiti žrtava trgovine ljudima. Takođe, Platforma sadrži i uputstva o tome kako se zaštititi od trgovine ljudima, i kako prevazići predrasude koje prate ovaj problem. Na njoj se nalazi i kviz znanja na osnovu kojeg mladi srednjoškolskog uzrasta mogu da provere koliko poznaju ovu oblast.

Vranje
foto: T.S.

Organizacije Atina i Centar za prava deteta, koje sprovode ovaj projekat, koriste priliku da povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima ukažu na važnost čuvanja integriteta ličnosti deteta, njegovog ugleda, dostojanstva, prava i najboljeg interesa deteta žrtve, kao i da deca koja su pretrpela nasilje ni u jednom trenutku ne smeju ostati bez pravovremene, adekvatne, krivičnopravne, porodičnopravne i socijalne zaštite od nasilja kao i da se moraju zaštititi od sekundarne viktimizacije.

Atina i Centar za prava deteta takođe podsećaju profesionalce u Srbiji, kojirade sa decom i za decu, da su u stalnoj obavezi da preispituju svoja postupanja, te da u punoj meri primenjuju postojeće zakonske propise i omoguće deci žrtvama trgovine ljudima što bezbolniji oporavak od traume i uspešnu i funkcionalnu reintegraciju.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima ustanovio je Savet Evrope 2005. godine s ciljem da se podigne svest o važnosti punog sprovođenja Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track