POBEDA POSLE 12 DANA OPSADE: Obeleženo 211 godina Boja na Loznici (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

Kraj bedema kod stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice

POBEDA POSLE 12 DANA OPSADE: Obeleženo 211 godina Boja na Loznici (FOTO)

Srbija -

Kraj bedema kod stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, na mestu gde su vojvoda Antonije Anta Bogićević i ustanici junački odolevali opsadi višestruko brojnijih Turaka danas je obeženo 211 godina od Boja na Loznici. Na grob vojvode Bogićevića, u kapeli pored crkve, vence su položili predstavnici Grada Loznice, Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ i GG ‘’Vojvoda Antonije Bogićević’’.

Pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić podsetio je da je u to vreme Jadar bio u okviru Zvorničkog sandžaka i da je Boj na Loznici ‘’jedna je od naznačajnijih pobeda srpskih ustanika u Prvom srpskom ustanku’’.

Loznica, Boj na Loznici
foto: Kurir/T.I.

- Boj na Loznici je u istorijskom smislu bilo iscrtavanje zapadne granice Srbije iako su ovi krajevi pripojeni Kneževini Srbiji 1833. godine. Danas, 211 godina posle boja, naša zemlja diplomatskim putem iscrtava svoju južnu granicu, a mi u Loznici borimo se da što više budemo na usluzi narodu, da iscrtavamo što više putne, energetske i komunalne infrastrukture. Naše pretke ćemo uvek poštovati, a sada se moramo boriti za buduće generacije – rekao je on.

O Boju na Loznici kazivao je Goran Vilić, istoričar, kustos i upravnik Muzeja Jadra. On je podsetio da je od pre dve godine ovaj boj uvršten u kalendar značajnih datuma Loznice i dogovoreno je da se obeležava svake godine 18. oktobra, po starom kalendaru šestog, kada je bitka i odlučena.

Loznica, Boj na Loznici
foto: Kurir/T.I.

- Boj na Loznici je veoma važan i zbog toga što je ne samo zaustavio tursku vojsku već su Turci posle njega zatražili od srpske strane primirje do Đurđevdana, što je prihvaćeno, pa je ono trajalo pola godine – kazao je on.

Loznica, Boj na Loznici
foto: Kurir/T.I.

Inače, vožd Karađorđe Petrović rekao je da u većem i krvavijem boju od onoga u Loznici nije učestvovao i da nema nijednog od ustaničkih starešina koji nije ranjen tokom opsade Loznice. Braneći Loznicu osim Srba ranjavani su i ruski kozaci pristigli kao pomoć ustanicima. Tokom Boja na Loznici najznačajnija bitka vođena je 5. i 6. oktobra, po starom kalendaru. Dvanaest dana trajala je opsada, a braniocima je u pomoć stigao Karađorđe sa vojskom Šumadije i 400 kozaka. Punih osam sati u polju Tičaru trajala je odlučujuća borba ustanika sa Turcima na Svetoga Tomu 1810. Poginuo je 121 ustanik dok ih je 178 ranjeno, Turci su imali nekoliko puta veće gubitke, a o pobedi srpskih junaka čulo se i van Srbije.

Loznica, Boj na Loznici
foto: Kurir/T.I.

U Loznici na boj podsećaju ostaci gradskih bedema pored stare crkve, kapela u kojoj je grob vojvode Ante Bogićevića, u porti hrama je i spomenik guslaru Filipu Višnjiću koji je u vreme opsade bio u opkoljenom šancu, a od pre sedam godina i bunar vojvode Antonija. Višnjić je u pesmi ‘’Boj na Loznici’’ opevao taj događaj, nekoliko njenih stihova nalaze se na crkvi gde su postavljeni povodom obeležavanja stogodišnjice boja, a od prošle godine pored bedema se nalazi i top od divljeg trešnjinog drveta.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track