EVO NAM TEATRA I U LOZNICI NAŠOJ: Objavljena knjiga o 170 godina lozničkog pozorišta
Foto: Kurir.rs/T. Ilić

istorijat

EVO NAM TEATRA I U LOZNICI NAŠOJ: Objavljena knjiga o 170 godina lozničkog pozorišta

Srbija -

LOZNICA – Istoriju lozničkog pozorišta dugačku 170 godina u monografiju - ‘’Evo nam teatra i u Loznici našoj’’ zabeležio je Zoran Grujić, višegodišnji član pozorišta KUD ‘’Karadžić“, glumac, reditelj i sekretar društva. Knjigu je predstavio sinoć na sceni Vukovog doma kulture na ‘’daskama koje život znače’’, a o njoj su osim autora govorili Dragan Tošić, predsednik KUD ‘’Karadžić’’ i Mirjana Pejak, direktora Biblioteke Vukovog zavičaja, ustanove koja je izdavač ovog dela.

Loznica, 170 godina teatra
foto: Kurir.rs/T. Ilić

- San je postao java, nešto što je bila privatna arhiva prikupljana godinama pretvorilo se u monografiju o sedamnaest decenija lozničkog pozorišnog života, zahvaljujući Biblioteci ‘’Vukovog zavičaja’’ i Ministarstvu kulture i informisanja koje je finansiralo štampanje. Knjiga nije naučna istoriografija pozorišnog života u Loznici, ni u potpunosti celovita monografija. Namera je da bila da se pruži jedna vrsta hronike sačuvanih podataka o radu KUD ‘’Karadžić’’, Gradskog amaterskog pozorišta ‘’Vuk Karadžić’’, RKUD ‘’Viskoza’’, Gradskog amaterskog pozorišta ‘’Vuk Karadžić’’ kao i Dramskog studija lozničke gimnazije. Knjiga govori o predstavama od 1850. kao i o svim premijerno izvedenim pozorišnim predstavama u Vukovom domu kulture od 1945. do današnjih dana.. Posvećena je svim pozorišnim ljudima koji su doprineli da neizmerno lepa čarolija teatra u Loznici traje svih ovih godina– kazao je Grujić.

Loznica, 170 godina teatra
foto: Kurir.rs/T. Ilić

Autorova je želja da knjigu ekranizuje u pet dokumentarnih epizoda o istorijatu pozorišta u Loznici, a publika je sinoć uoči promocije videla prvu. U prikupljanju materijala najteže je bilo naći podatke za period od 1850. do Drugog svetskog rata, ‘’Karadžić’’ je u vreme Velikog rata bio zabranjivan, dokumenatacija uništava pa je bilo malo dostupnih podataka. Grujićevi roditelji bili su članovi pozorišta, mnogo podataka dobio je od majke koja mu je davala smernice kada je koja predstava odigrana i o učesnicima. U knjizi su i podaci o festivalima održavanim u Loznici koja je poslednjih godina poznata po aprilskom ‘’Festivalu glumačkih ostvarenja’’. Knjiga će biti važna za budućeg hroničara lozničkog pozorišnog života, a na gotovo sto strana je spisak od skoro 170 premijerno izvedenih predstava i učesnika u njima.

1 / 4 Foto: Kurir.rs/T. Ilić

- Značaj knjige prevazilazi okvire Loznice i potvrđuje da kultura može da daje veoma značajne rezultate i van velikih centara, u manjim sredinama. Lozničko pozorište dalo je poslednjih godina dvadesetak mladih ljudi koji su upisali Akademiju i danas rade na filmu i profesionalnim pozorištima – rekao je autor koji se prvi put na sceni Vukovog doma kulture pojavio 1974. kao glumac.

Inače, naziv knjige je naslov iz Srbskih novina od 2. marta 1850. koje su tada pisale o osnivanju teatra i objavile da se u Loznici sastavilo društvo mlađih činovnika mesnog nadleštva koje je izvelo predstave ‘’Boj na Kosovu’’ i ‘’Svetislav i Mileva’’. Taj datum je KUD ‘’Karadžić’’ i uzeo za osnivački. Evo nam teatra i u Loznici našoj, pisali su tada, a danas, 171 godinu kasnije još nije dosanjan san da Loznica ima profesionalno pozorište.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track