SVETOJ PETKI U ČAST: Kolo srpskih sestara iz Vranja dan posvećen ovoj svetici obeležava već 29 godina
Foto: Kurir.rs/T.S.

SVETOJ PETKI U ČAST: Kolo srpskih sestara iz Vranja dan posvećen ovoj svetici obeležava već 29 godina

Srbija -

Kolo srpskih sestara u Vranju obeležilo je svoju slavu. Sveta Petka je slava koju Kolo slavi već 29 godina. Pre 29 godina obnovljen je rad Kola. Svečana liturgija je održana u porti istoimene crkve u Vranju, a sečenje slavskog kolača i slavska trpeza upriličeni su ispred hrama zbog preporučenih epidemioloških mera.

Kolo srpskih sestara, Vranje
foto: Kurir.rs/T.S.

Predsednica Kola srpskih sestara u Vranju, doktorka Gordana Đorđević podsetila je da je Kolo postalo deo Sabora kola srpskih sestara koji obuhvata većinu kola u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i dijaspori.

" Proslavile smo našu mesnu slavu Sveta Petku, pridržavajući se svih preporučenih epidemioloških mera sa distancom, maskama, a ipak svečano u duhu pravoslavlja. Kolo srpskih sestara nastalo je 1903. godine, njegov rad zabranjen je1942. godine . Rad Kola obnovljen je na Sveta Petku 1992 godine", kaže dr Đorđević.

Kolo srpskih sestara, Vranje
foto: Kurir.rs/T.S.

Na putu "dobročinstva i milosrđa" brojne su humanitarne akcije članica Kola posvećene onima kojima je pomoć potrebna.

Svetu Petku jednu od najcenjenih svetica u pravoslavlju Kolo srpskih sestara obeležava već 29 godina.

Predsednica Kola srpskih sestara u Vranju od njegove obnove je dr Gordana Đorđević, apsolutni svedok svih događaja vezanih za Kolo srpskih sestara u Vranju i Srbiji unazad 29 godina.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track