BRUKA I SRAMOTA U CENTRU KIKINDE: Išarana terakota, kome smetaju vajarski radovi?
Foto: S. U.

zbog čega je neko ovo uradio

BRUKA I SRAMOTA U CENTRU KIKINDE: Išarana terakota, kome smetaju vajarski radovi?

Srbija -

Na to pitanje Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra", i idejni tvorac svetski poznatog simpozijuma skulpture u terakoti nema racionalan odgovor. Na pitanje kako komentariše to što je neko plavom bojom nagrdio terakotu ispred Galerije "Terra", rad pokojnog vajara Petra Omčikusa, kratko odgovara:

Kikinda, Galerija Terra
foto: S. U.

- Bruka i sramota. Onaj koji je ovo uradio, nije svestan kakva je umetnička vrednost ove skulpture, niti da je Kikinda svetski epicentar terakota velikog formata- ozlojeđen je Kojić. Umesto da, dodaje, svi Kikinđani zajedno skulpture, eto šta se desilo i to u centru grada:

Kikinda, Galerija Terra
foto: S. U.

- Sad moramo da vidimo kojom ćem hemikalijom da skinemo boju. Nadam se da ćemo u tome uspeti - dodaje Kojić.

Kikinda, Galerija Terra
foto: S. U.

Na ideja da u Kikindi organizuje Internacionalni simpozijum "Terra", Kojić je došao još 1968. godine. Tek 14 godina kasnije, u nekadašnjem pogona fabrike "Toza Marković", upriličen je prvi simpozijum:

Kikinda, Galerija Terra
foto: S. U.

- Još tada sam došao na ideju da neke od skulptura postavim u centru grada. Naredne 1983. godine, postavili smo prve skulpure, u silnom uverenju da će svi biti radosni. Međutim, neke skulpture su oborene i polomljene. Sve smo ih povuklli. Tokom poslednjih deset godina, terakote su se vratile u centar Kikinde. Postavljene ispred Gradske kuće i naše galerije, ali i u dvorištu Opšte bolnice. Tokom poslednje dve godine, terakote su izložene na platou ispred galerije "Terra" i tu stoje od završetka jednog, pa do početka drugog simpozijuma. Ogorčeni smo zbog ove, najblaže rečeno, neprijatnosti - kaže Kojić. Skulpure su najbezbednije u ateljeu i muzeju "Terra". Pod krovom muzeja "Terra" nalazi se oko 300 skulptura, a trećinu čine velike terakote.

(Kurir.rs/S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja