Otvaranje Filmskih susreta u Nišu

Crveni tepih

Otvaranje Filmskih susreta u Nišu

Srbija -
Predsednica stručnog žirija biće Zlata Numanagić

NIŠ - Predsednica stručnog žirija 47. filmskih susreta u Nišu, koji će biti otvoreni večeras na Letnjoj pozornici, biće poznata srpska glumica Zlata Numanagić, dok su članovi žirija glumci Milena Pavlović i Nebojša Milovanović, saopštio je umetnički direktor festivala Dragan Vujić.

Otvaranju festivala prethodiće tradicionalni prijem u Gradskoj kući i defile glumacacrvenim tepihom do Letnje pozornice. Direktor festivala Srđan Savić rekao je na konferenciji za novinare da se će otvaranju festivala prisustvovati ministar kulture Bratislav Petković, a da se čeka potvrda dolaska premijera Srbije Ivice Dačića.

Na festivalu će ove godine biti prikazano 13 filmova u zvaničnoj konkurenciji i jedangostujući film. Ostvarenje "As pik loša sudbina" premijerno će biti prikazan na niškom festivalu.

Najviše priznanje festivala nagrada "Pavle Vuisić" biće uručena 27.avgusta glumcuMarku Nikoliću, dok će 29. avgusta nagradu za glumački par godine dobiti Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić za role u seriji "Nepobedivo srce".

Na niškom festivalu prve večeri biće prikazani filmovi "Šešir profesora Koste Vujića" i Crna Zorica", druge "Zverinjak" i "Dr Rej i đavoli", teće "Ustanička ulica", "Prraktični vodič sa pevanjem i plakanjem", kao i film "Klip" koji nije za mlađe od 18 godina i čije će prikazivabnje početi iza ponoći.

Četvrte festivalske večeri biće prikazani filmovi "Parada" i "Žućko - priča o Radivoju Koraću", pete "Smrt čoveka na Balkanu" i As pik - loša sudbina".

Dva filma, "Narcis i eho" i Frau Ajnštajn" biće prikazani u "Kupina bioskopu" od 18časova u ponedeljak 27. avgusta, odnoso u utorak 28. avgusta, a gostujući film festivala je "Orkestar" Pjera Žalice.

Novčani iznos nagrade za najboljeg glumca festivala, "Gran pri "Naisa" je ove godinepovećan i iznosiće 200.000 dinara, dok su ostale nagrade ostale na prošlogodišnjem novou.

Nosiocima nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu, "Car Konstantin i "CaricaTeodora", pripašće po 150.000 dinara, nosioci povelja biće nagrađeni sa po 100.000 dinara, a najbolji debitant i epizodista poneće po 80.000 dinara, saopštili su organizatori.

Prateće manifestacije festivala ove godine će se održavati u niškim bioskopima "Vilin grad" i "Kupina film" gde će biti održani i omaži reditelju Mikiju Stamenkoviću i glumici Sonji Savić.

Budžet ovogodišnjeg festivala je oko 20 miliona dinara,a organizator je Niški kulturni centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track