BRAVO!

DA JE VIŠE OVAKVIH LJUDI, SRBIJA BI PROCVETALA: Sami pošumili, očistili i uredili obronke Fruške gore PA PROBUDILI CELU ZAJEDNICU

Srbija -

Zoran, Dejan i Ranka iz sela Bukovac podno Fruške gore deo su grupe entuzijasta koji su početkom februara ove godine odlučili da sadnjom drveća oplemene severni deo ove jedinstvene planine.

Pored toga, ovaj vredni i neumorni trojac redovno čisti i uređuje ovaj prostor, koji će za nekoliko godina mirisati na brest, bagrem, lipu u čijim krošnjama će se kriti od jakog sunca.

"Celu zimu se dosađujemo kod kuće, pozvao sam kolegu pčelara i dao mu predlog da sadimo. Rekao je da je odlična ideja, pa smo pozvali planinare, šahiste, zavičajno udruženje „Manjača“, imamo tu u selu, KUD. Dosta ljudi smo pozvali, svi su podržali i pristali na to. Pitali su jel treba para, šta treba sve, svi su dali neki doprinos. Mnogi su donosili ručak, doručak, stvarno odlično nam je bilo, uživali smo, radili", kaže Dejan Kudrić.

pošuumljavanje
foto: Kurir TV

Ranka Srdić Milić navodi da je u ovoj godini kvota za sadnju za ceo Novi Sad bila 10.000 sadnica, a Bukovac je sam, svojom voljom i ograničenim mogućnostima uspeo da zasadi 1200 stabljika.

pošuumljavanje
foto: Kurir TV

Međutim, ima i onih koji ruše i ruže ovaj prostor.

pošuumljavanje
foto: Kurir TV

"Moramo ih privesti zakonu i kad se to uradi moramo postaviti table, gde mi dirljivim nekim sloganima apelujemo na građane gde se parkirati, gde odložiti smeće itd. Mi od toga nemamo ekonomski ništa, ali imamo suštinu i duhovno zadovoljstvo. Moramo shvatiti da je ovo društveno dobro i da je to dobro svih nas i moramo se ponašati u skladu sa željama i potrebama prostora", kaže Ranka.

pošuumljavanje
foto: Kurir TV

Bukovčani se trude da u njihovom selu i delu Fruške gore o kojem brinu bude za svakog po nešto. Bajkpark u kojem se održavaju domaća i međunarodna takmičenja, Bukovački maraton, Zavičajni zbor – kosidba i razne druge manifestacije.

pošuumljavanje
foto: Kurir TV

"Ima nekoliko izvora pijaće vode. Najpoznatiji i najposećeniji je Vilina voda. Ima dosta šumskih plodova, poput drena. Ovde imate trnjina, ima gloginja, ima kupina divljih, ima šipka dosta. U šumi ima vrganja, ima lisičarki. Može da se preživi u šumi i ovde gore na bregu bez potrebe za silaskom u selo ili u grad", objašnjava Zoran Sladojević, predsednik MZ Bukovac.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:55

AKCIJA ZASADI DRVO DOBILA SVOJE AMBASADORE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track