PLANINARSKA AKCIJA U TOPLICI: Više od 200 planinara i ljubitelja prirode uživaće u nedelju na dve staze
Ilustracija, Foto: Beta/Saša Đorđević

samo za najupornije

PLANINARSKA AKCIJA U TOPLICI: Više od 200 planinara i ljubitelja prirode uživaće u nedelju na dve staze

Srbija -

Staza duga 120 kilometara spaja planinske vrhove, istorijske i turističke znamenitosti Toplice

PROKUPLJE - Više od 200 planinara i ljubitelja prirode iz Prokuplja i okoline učestvovaće u nedelju na planinarskoj akciji "Mala toplička transverzala".

Kako je agenciji Beta rekao predsednik Planinarsko-skijaškog kluba "Toplica" Darko Žarić, staza dužine 120 kilometara spaja planinske vrhove, istorijske i turističke znamenitosti Toplice, a zvanično je otvorena 2013. godine.

"Za učesnike su obezbeđene dve staze, prva je dugačka oko 15 kilometara sa visinskom razlikom od oko 550 metara i druga, rekreativna, od pet kilometara sa razlikom od 186 metara. Najuporniji će imati prilike da prepešače i čitavu maršrutu, a za one koji to ne budu mogli obezbedili smo skraćeno deo rute za rekreativce", rekao je Žarić.

Okupljanje učesnika planirano je za devet časova u Planinarskom domu na Belom Kamenu, 20 kilometara od Prokuplja a u devetoj po redu akciji učestvovaće i učenici svih srednjih škola iz tog grada i Topličkog okruga.

Ministarstvo kulture sa 5,9 miliona dinara podržalo tri projekta Istorijskog arhiva Toplice

Ministarstvo kulture i informisanja je sa 5,9 miliona dinara podržalo tri projekta Istorijskog arhiva Toplice u Prokuplju, rekao je agenciji Beta direktor te ustanove Milan Stojanović. ;On je naveo da se dva projekta odnose na nabavku pokretnih arhivskih polica i da je za njih, na osnovnu konkursa, ukupno odobreno 5,2 miliona dinara.

Arhiv, je, takođe na konkursu, dobio 700.000 dinara za zamenu stare kompjuterske opreme. Istorijski arhiv Toplice je u poslednjih pet godina postao jedna od najopremljenijih ustanova tog tipa u Srbiji zahvaljujući podršci Ministarstva za Kulturu i informisanje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja