REĐAJU SE POHVALE I NAGRADE ZA VATROGASCA: Aleksandar spasao nepokretnu staricu, čestitao mu gradonačelnik Kikinde
Foto: S. U.

bravo

REĐAJU SE POHVALE I NAGRADE ZA VATROGASCA: Aleksandar spasao nepokretnu staricu, čestitao mu gradonačelnik Kikinde

Srbija -

Aleksandar Taleski (28) iz Kikinde, vatrogasac-spasilac, koji je u nedelju, na Svetog Luku, dok je bio van službe, iz sobe pune dima, spasio nepokretnu sugrađanku, dr Ljiljanu Novović, ne prestaju da stižu čestitke. Gode mu, kako kaže, reči hvale komšija, običnih ljudi, ali i kolega i pretpostavljenih. Nakon što ga je pohvalio i nagradio ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, to je danas učinio i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

vatrogasac, Kikinda, spasao nepokretnu ženu
foto: S.U.

- Aleksandar Taleski je istinski heroj. Želimo da mu odamo priznanje za ovaj podvig. Svi pripadnici Vatrogasno-spasilačkom bataljona potvrđuju da je Kikinda zaista grad dobrih ljudi. Aleksandar nije imao dilemu da svoj život stavi u funkciju spasavanja života starijih sugrađana - poručio je Lukač uručujući majicu koja kratko i jasno opisuje to što Aleksandar.

heroj Kikinde, Kikinda, Aleksandar Taleski
foto: S.U.

- Lep je osećaj biti heroj grada. Jedno vreme živeo sam u inostranstvu. Oduvek me je privlačio ovaj poziv, a po povratku sam završio kurs. U službi sam nepune tri godine. Za mene je to jedan od najhumanijih poslova. Da biste bili vatrogasac spasilac, morate, pre svega, da budete spremni u svako doba dana i noći. Mislim da ću ovim delom pozitivno uticati na mlade. Ukoliko su fizički sposobni preporučujem im da postanu i oni vatrogasci spasioci. Lep je osećaj biti heroj grada- priznao je Taleski i dodao da je već bio u sličnim situacijama.

- Vadio sam nakon saobraćajne nesreće ljude iz vozila. Neki su bili u besvesnom stanju. Tom prilikom smo spasili četiri života. Bez pogovora smo ulazili u upaljene kuće- prizna je Taleski. U nedelju, dok se drugarom i devojkom šetao, ugledao kako iz prizemne kuće izlazi dim.

heroj Kikinde, Kikinda, Aleksandar Taleski
foto: S.U.

- Podigao sam roletnu koju je prijatelj pridržavao. Ušao sam u sobu punu dima i zatekao ženu u krevetu. Rekla mi je da je svesna i nepokretna. Izneo sam je iz te sobe i smestio u manju kuću, u njihovom dvorištu, a onda isključio struju. Nastavio sam da gasim upaljenu komodu. U tom trenutku je naišao Mileta, doktoricin suprug, a ja pozvao vatrogasce i Hitnu pomoć - prisetio se Aleksandar. Vatru u domu supružnika Novović izazvala je zaboravljena slavka sveća.

(Kurir.rs/S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track